MMF dao Kijevu kredit od 17 milijardi američkih dolara

tačno.net
Autor/ica 1.5.2014. u 09:53

MMF dao Kijevu kredit od 17 milijardi američkih dolara

Na istoku Ukrajine u četvrtak je mirno, ruski šef diplomatije pozvao na direktan dijalog Kijeva i separatista, MMF odobrio Ukrajini kredit od 17 milijardi američkih dolara, a ruski ataše u Kijevu proglašen personom non grata.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je na direktan dijalog vlasti u Kijevu i jugoistočnog dijela Ukrajine.

“Uloga Rusije, SAD, EU i svih drugih zainteresovanih država nije da se stave na jednu od strana u Ukrajini, već da pomognu da počne direktan dijalog onih koji su preuzeli vlast u Kijevu i onih koji se ne slažu sa njima, prvenstveno na jugoistoku zemlje”, rekao je Lavrov u srijedu u uveče, nakon razgovora sa čileanskim kolegom Heraldom Munjosom.

Lavrov je dodao da je prije nekoliko dana učinjen pokušaj dijaloga između lidera u Kijevu i opozicije, u okviru diskusije i okruglog stola uz posredovanje OEBS-a, prenio je Itar-tas.

“Američki i zvaničnici EU su, međutim, blokirali takvu inicijativu. To je žalosno. Mi ćemo, ipak, nastaviti da pozivamo na puno poštovanje i ispunjenje Ženevskog sporazuma, pa iako naši partneri pokušavaju da to izbjegnu“, rekao je Lavrov.

MMF je Ukrajini odobrio kredit u iznosu od 17 milijardi američkih dolara, u zamjenu za provedbu striktnih mjera.

Šefica MMF-a, Christine Lagarde, rekla je kako će MMF redovno pratiti da li se reforme provode.

Odluka Izvršnog odbora MMF-a, otvorila je put za hitno puštanje prve runde kredita od 3.9 milijardi za vladu Ukrajine, dok će oko 2 milijarde u raspodjeli biti izdvojeno za podršku budžetu.

Međunarodni monetarni fond (MMF), objavio je u sredu saopštenje u kome se navodi da je Izvršni odbor ove organizacije odobrio dvogodišnji program finansijske pomoći Ukrajini, u ukupnoj vrijednosti od 17 milijardi američkih dolara.

Iz MMF-a navode da će druga i treća isplata biti zasnovane na osnovu „dvomjesečnih pregleda i kriterijuma učinka”, a da će ostatak isplate biti dio „standardnih kvartalnih pregleda i kriterija učinka.”

Kriza u Ukrajini biće glavna tema razgovora njemačkog kancelara Angele Merkel i predsjednika Baraka Obame u Vašingtonu ove sedmice.

Merkel i Obama u petak će razgovarati o mogućim novim sankcijama protiv ruske ekonomije, rekli su njemački zvaničnici prije dvodnevne posjete njemačkog kancelara Vašingtonu.

U međuvremenu, na istoku Ukrajine u četvrtak ujutro nema većih incidenata, a ruskom atašeu u Kijevu naređeno je da napusti Ukrajinu, zbog sumnji za špijunažu, prenosi Interfax Ukrajina, pozivaju ći se na saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine,

“Ataše vojne mornarice u Ambasadi Rusije u Ukrajini proglašen je osobom non grata, koja je povezana sa informacijama o njegovim aktivnostima koje nisu u saglasnosti sa diplomatksim statusom koji ima”, navelo je Ministarstvo.

Takođe je navedeno da je diplomata, čije ime nije objavljeno, bio uhvaćen u srijedu dok je obavljao “obavještajne aktivnosti” i moraće da napusti Ukrajinu.

U četvrtak se oko 100.000 ljudi okupilo povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u krimskom gradu Simferopolju, što je najveći javni skup u istoriji grada, rekao je vršilac dužnosti predsjednika Republike Krim Sergej Aksjonov.

RSE

tačno.net
Autor/ica 1.5.2014. u 09:53