Milion preminulih od COVID-19 u SAD-u, Biden pozvao na međunarodnu borbu

RSE
Autor/ica 14.5.2022. u 07:32

Milion preminulih od COVID-19 u SAD-u, Biden pozvao na međunarodnu borbu

Broj preminulih od COVID-19 u Sjedinjenim Državama prešao je jedan milion, a predsjednik Joe Biden rekao je da se radi o “tragičnoj prekretnici” i pozvao Amerikance da “ostanu na oprezu” tokom pandemije koja je i dalje u toku.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu dosegle više od milion smrtnih slučajeva od COVID-19 navode podaci Reutersa.

Većina tih smrtnih slučajeva, oko 600.000, dogodila se nakon što je Biden preuzeo dužnost u januaru 2021. na vrhuncu velikog vala bolesti.

Biden je ovim povodom naredio da se zastave vijore na pola koplja, a američka administracija je u četvrtak također bila domaćin globalnog samita o COVID-u, zajedno sa drugim zemljama kako bi potaknula međunarodne napore u borbi protiv pandemije.

Oko 67 posto Amerikanaca potpuno je vakcinisano, što je među najnižim stopama među bogatim zemljama. U SAD-u na stotine ljudi umiru od korona virusa svakodnevno.

Biden je na samitu pozvao svjetske lidere da se ponovo posvete međunarodnoj borbi protiv virusa koja više nije u fokusu rekavši da “pandemija nije gotova” i da se moraju ubrzati napori da se pandemija stavi pod kontrolu.

“Ova pandemija nije gotova. Ovaj samit je prilika da obnovimo naše napore da ubrzamo stavljanje ove pandemije pod kontrolu i sprečavanje budućih zdravstvenih kriza”, izjavio je Biden.

On je pozvao američki Kongres da hitno osigura još finansijskih sredstava za testiranje, vakcine i liječenje, što zastupnici do sada nisu učinili.

Biden je na otvaranju virtuelnog samita, na kome su SAD su zajedno sa Njemačkom, Indonezijom, Senegalom i Belizeom bile domaćini, naveo da borba protiv pandemije “mora ostati međunarodni prioritet”.

Lideri su najavili oko tri milijarde dolara (2,8 milijardi evra) novih obaveza za borbu protiv virusa i niz novih programa koji imaju za cilj da povećaju pristup vakcinama i liječenju širom svijeta, što je mnogo skromnija najava nego ona učinjena na prošlogodišnjem sastanku.

Nakon isporuke više od milijardu vakcina zemljama u razvoju, problem više nije nedostatak vakcina već logistička podrška da bi one stignu do kranjih primaoca.

Prema vladinim podacima, više od 680 miliona doniranih doza vakcine ostalo je neiskorišćeno u zemljama u razvoju jer im je istekao rok trajanja i nisu se mogle primijeniti dovoljno brzo.

RSE

RSE
Autor/ica 14.5.2022. u 07:32