Na izborima u Sjevernoj Irskoj po prvi put pobijedili irski republikanci

F.H.
Autor/ica 8.5.2022. u 09:09

Na izborima u Sjevernoj Irskoj po prvi put pobijedili irski republikanci

Foto: Charles McQuillan/Getty Images

Prema rezultatima izbora u Sjevernoj Irskoj, Sinn Fein koji je ranije glasio kao političko krilo Irske republikanske armije, osvojio je većinu glasova u sjevernoirskom Parlamentu po prvi put u historiji, javlja BBC.

Sinn Fein je prema preliminarnim rezultatima osvojio 27 mjesta, dok je Demokratska unionistička partija (DUP), do sada vladajuća, osvojila 24 zastupnička mjesta od 90 koliko ima Parlament Sjeverne Irske. Sinn Fein se zalaže za to da se Sjeverna Irska ujedini sa Republikom Irskom.

Ovaj rezultat znači da će vođa republikanskog Sinn Feina biti delegiran da postane Prvi ministar (premijer), što je događaj bez presedana. Unionistička partija DUP je prema ovim rezultatima prvi put od formiranja Sjeverne Irske 1921. godine nema najviše zastupnika u Parlamentu. U najboljem slučaju će dobiti 25 mandata.

Partija Alijansa je osvojila 17 mandata, Ulsterska unionistička partija devet mandata, a SDLP sedam mandata.

Iako Sinn Fein sada može predložiti Prvog ministra, ona ne može formirati vlast ukoliko DUP, kao najveća unionistička partija, ne predloži njegovog zamjenika. Lider ove stranke Sir Jeffrey Donaldson još uvijek nije donio odluku da li će to učiniti.

klix.ba

F.H.
Autor/ica 8.5.2022. u 09:09