Merkel pozvala Ciprasa u Berlin

Stefa
Autor/ica 17.3.2015. u 10:54

Merkel pozvala Ciprasa u Berlin

Sastanak će se održati samo nekoliko dana nakon summita EU-a 19. i 20. ožujka u Bruxellesu, gdje Cipras namjerava uvjeriti članice eurozone da revidiraju uvjete 240 milijardi dolara vrijednog plana za spašavanje Grčke od bankrota i više se okrenu gospodarskom rastu

Grčki premijer Aleksis Cipras idućeg će tjedna otputovati u Berlin s nadom da će kancelarku Angelu Merkel uspjeti privoliti na prihvaćanje njegovih reformskih planova i reprogramiranje golemih grčkih dugova u sklopu međunarodne pomoći za spašavanje Grčke od bankrota.

Nakon telefonskog razgovora dvoje čelnika u ponedjeljak, iz Ciprasovog ureda javljeno je da je Merkel pozvala novoizabranog grčkog premijera da dođe na razgovore u Njemačku 23. ožujka.

Između dviju zemalja sve je jača napetost jer Njemačku brine mogućnost da Grčka ne ispoštuje svoje dosadašnje obveze a Grčka Njemačku vidi kao glavnog zagovornika oštrih mjera štednje.

Sastanak će se održati samo nekoliko dana nakon summita EU-a 19. i 20. ožujka u Bruxellesu, gdje Cipras namjerava uvjeriti članice eurozone da revidiraju uvjete 240 milijardi dolara vrijednog plana za spašavanje Grčke od bankrota i više se okrenu gospodarskom rastu.

»Bez obzira na to na kakve ćemo prepreke naići tijekom pregovora, nećemo se vraćati na politiku štednje«, rekao je Cipras za dnevnik Etnos od ponedjeljka, ustvrdivši kako su upravo proračunski rezovi odgovorni za rekordno visoku nezaposlenost u Grčkoj.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je u ponedjeljak da nitko još nije shvatio što grčka vlada zapravo želi.

»Dosad, nitko nije shvatio što želi grčka vlada«, rekao je na raspravi o budućnosti Europe koju je organizirala Zaklada Konrad Adenauer.

»Kada Grčka uporno pokušava reći da je korijen njezinih problema izvan zemlje, ona ne kaže istinu svom narodu«, rekao je. »Tragično sa situacijom u Grčkoj je da elite ne govore pravu istinu svom narodu«, dodao je.

novilist.hr

Stefa
Autor/ica 17.3.2015. u 10:54