Saudijska vojska stigla na jemenski otok Socotra

tačno.net
Autor/ica 14.5.2018. u 10:02

Saudijska vojska stigla na jemenski otok Socotra

Foto: Reuters

Pripadnici vojske Saudijske Arabije stigli su na jemenski otok Socotra, naveo je glasnogovornik saudijske vojske.

Turki al-Malki, glasnogovornik međunarodne koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv pobunjeničkog pokreta Husi u Jemenu, istakao je u nedjelju kako su saudijski vojnici u misiji obuke i podrške jemenskih snaga.

Saudijske, emiratske i jemenske snage provest će zajedničke vojne vježbe, u koordinaciji s Vladom Jemena, dodao je.

Saudijsko razmještanje navodno je koordinirano s Vladom Jemena, navodi Al-Ekhbariya, kanal u vlasništvu države Saudijske Arabije.

Masovne demonstracija otočana

Socotra je u srcu spora Jemena i njegovog saveznika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

UAE je veliki stub navedene koalicije, ali je njegovo slanje trupa na ovaj otok ranije ovog mjeseca, bez ranijih konsultacija s jemenskom Vladom, doveo do protesta stanovnika.

Prošle sedmice je došlo do masovnih demonstracija jer su se lokalni žitelji usprotivili razmještanju vojske UAE-a tamo, jer na otoku nema pobunjenika.

Demonstranti su marširali ulicama glavnog grada Socotre, Hadibua, te odbacivali ono što su opisivali kao miješanje UAE-a u unutrašnje stvari provincije bez traženja odobrenja nadležnih.

“Ove snage su prisutne na Socotri i Al-Mahri u brojkama koje su nerazumljive”, istakao je Abdullah bin Issa al-Aafra iz Općeg narodnog vijeća AlMahre i Socotre.

Vojnici UAE-a su na otok stigli u četvrtak, istjerali jemenske trupe i preuzeli strateške lokacije, među kojima su aerodrom i luka.

Socotra se nalazi u Indijskom okeranu, 350 kilometara od južne obale Jemena.

Najveća humanitarnu krizu na svijetu

Lociran nedaleko od obale Somalije i s pristupom velikim brodskim rutama, Socotra je i lokacija Svjetske baštine, zbog svog jedinstvenog okruženja.

Vlada Abd-Rabbua Mansoura Hadija i UAE su saveznici u ratu protiv Husa, no odnosi ovih saveznika su pokvareni jačanjem utjecaja Emirata na jugu Jemena, gdje se nalazi povratnički separatistički pokret.

Pokušaj UAE-a da preuzme kontrolu nad Socotrom mnogi vide kao posljednji potez ove zaljevske države da proširi svoj utjecaj daleko šire od svojih granica.

Socotra je pošteđena u ratu u Jemenu, koji je odnio približno 10.000 života od marta 2015. godine i koji je pokrenuo, kako navode iz Ujedinjenih naroda, najveću humanitarnu krizu na svijetu.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 14.5.2018. u 10:02