Macron zamolio za oprost zbog odgovornosti Francuske u genocidu u Ruandi

tačno.net
Autor/ica 28.5.2021. u 08:55

Macron zamolio za oprost zbog odgovornosti Francuske u genocidu u Ruandi

Macron je prisustvovao obilježavanju godišnjice genocida u Kigaliju, glavnom gradu Ruande, a godišnjica je obilježena na mjestu gdje je sahranjeno 250.000 ljudi.

Tom prilikom je izjavio da se Francuska oglušila o mogućem masovnom ubijanju i da je predugo šutjela zanemarajući istinu. Ali, istakao je da njegova zemlja nije učestvovala u genocidu.

Predsjednik Ruande Paul Kagame je pozdravio Macronovo obraćanje. Kako je kazao, riječi Francuskog predsjednika su mnogo vrijednije od izvinjenja. Ocijenio je da su one istinite, te je njegove poruke nazvao “velikim hrabrim činom”.

Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)

U martu ove godine je komisija, koju je formirao Macron, utvrdila da je Francuska pod predsjednikom socijalistom Francoisom Mitterandom odgovorna za genocid, ali da nije učestvovala u njemu. Naglašeno je da je ignorisala sve ono što je ukazivalo da će se genocid desiti, piše BBC.

Sredinom prošlog mjeseca u izvještaju Vlade Ruande je također istaknuto da je Francuska znatno odgovorna za genocid u kojem je od aprila do maja 1994. ubijeno skoro 800.000 osoba iz etničke zajednice Tuci. Genocid su izvršile militarne grupe etničke zajednice Hutu.

Za izradu izvještaja bila je odgovorna advokatska kancelarija Levy Firestone Muse iz Washingtona. Izvještaj je naručen 2017. godine. Po objavi sadržaja izvještaja, Macronova administracija ga je pozdravila ocijenivši da je riječ o ključnom koraku kojim je Ruanda pokazala volju da ispiše zajedničku historiju.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 28.5.2021. u 08:55