Macron kaže da protesti neće zaustaviti reforme

RSE
Autor/ica 30.3.2023. u 14:50

Izdvajamo

  • Makron, koji je obećao reformu penzionog sistema u obe predsedničke kampanje, tvrdi da je promena potrebna da bi državni budžet bio u ravnoteži. Sindikati i opozicija tvrde da za to postoje i drugi načini.

Povezani članci

Macron kaže da protesti neće zaustaviti reforme

Foto: Ed Alcock/The Observer

Protesti neće zaustaviti penzionu reformu ili druge promene politike, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u četvrtak, 30. marta pre nego što je predstavio plan sa 50 mera za izbegavanje krize vode ovog leta i narednih godina.

Plan se dotiče širokog spektra mera, uključujući kako ponovo koristiti vodu, deliti je i izbegavati curenje.

Ovim planom Makron i njegova vlada žele da pređu na druge teme osim zakona o penzijama, koji je tokom dva meseca izazvao žestoke proteste širom zemlje, podseća agencija Rojters.

Međutim, u Savin-le-Laku u Alpima, gde je trebalo da održi govor, dočekale su ga grupe demonstranata ljutih zbog zakona o penzijama.

Na jednom plakatu je pisalo “Makron da podnese ostavku!” i „Uzmite svoju penziju, a ne našu“. Lokalni mediji navode da su dvojica demonstranata uhapšena.

Voda je takođe sporna tema u Francuskoj.

Dvojica muškaraca su u komi nakon nasilnih sukoba u subotu između demonstranata i policije tokom demonstracija protiv izgradnje ogromnog rezervoara za vodu za navodnjavanje farmi u zapadnoj Francuskoj.

Najgora suša u Francuskoj prošlog leta zaoštrila je debatu o vodnim resursima u najvećem poljoprivrednom proizvođaču Evropske unije.

Poljoprivrednici kažu da su im potrebni veliki rezervoari da bi mogli da zalivaju svoje useve ovog leta, dok ekološke grupe kažu da su ove otpadne vode način da farmeri konfiskuju opšte dobro.

„Protesti su normalni“, rekao je Makron novinarima, „ali to ne znači da treba da prestanemo“.

„Ništa ne opravdava nasilje u demokratskom društvu“, rekao je on.

Milioni Francuza protestuju i štrajkuju od sredine januara, u znak protesta protiv reforme.

Protesti su se pojačali nakon što je vlada iskoristila posebna ovlašćenja da “progura” reformu bez glasanja u parlamentu.

Makron, koji je obećao reformu penzionog sistema u obe predsedničke kampanje, tvrdi da je promena potrebna da bi državni budžet bio u ravnoteži. Sindikati i opozicija tvrde da za to postoje i drugi načini.

RSE

RSE
Autor/ica 30.3.2023. u 14:50