Broj poginulih u ruskom napadu na željezničku stanicu porastao na 22, među njima i dijete

RSE
Autor/ica 25.8.2022. u 08:56

Broj poginulih u ruskom napadu na željezničku stanicu porastao na 22, među njima i dijete

Foto: Twitter

Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za raketni napad koji je pogodio željezničku stanicu Chaplyne u južnoj regiji Dnjepropetrovsk, pri čemu su poginule najmanje 22 osobe, a ranjeno je više od 50.

“Chaplyne je danas naš bol. U ovom trenutku ima 22 mrtvih, od kojih je pet izgorjelo u željezničkom vagonu”, rekao je on u svom noćnom video obraćanju 24. augusta.

“Akcije potrage i spašavanja na željezničkoj stanici će se nastaviti. Definitivno ćemo natjerati okupatore da odgovaraju za sve što su uradili. A osvajače ćemo sigurno izbaciti sa naše zemlje”.

Zelenski je govorio o napadu ranije istog dana prije sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Tamo rade spasioci. Ali, nažalost, broj mrtvih se može povećati”, rekao je Zelenski vijeću u video obraćanju. “Tako živimo svaki dan. Ovako se Rusija pripremala za ovaj sastanak Vijeća sigurnosti UN-a”.

Ruski zvaničnici nisu odmah komentarisali napad.

Ukrajina je provela srijedu obilježavajući svoj godišnji dan nezavisnosti, a Zelenski je ranije rekao da bi Rusija mogla učiniti nešto “okrutno” da poremeti proslavu.

Ranije je optužio moskovske snage da su nuklearnu elektranu u Zaporožju pretvorile u “ratnu zonu” koja je ugrozila elektranu i ljude Evrope, stavljajući svijet “na rub radijacijske katastrofe”.

Generalni sekretar UN je na istom sastanku rekao da bi “besmisleni rat” mogao milione ljudi gurnuti u ekstremno siromaštvo, kako u Ukrajini, tako i šire.

Širom svijeta su se u srijedu na ulicama okupljala pristalice kako bi se obilježila nezavisnost Ukrajine. Svjetski lideri su se također okupili da podrže zaraćenu naciju kako bi obilježili ovu priliku.

RSE

RSE
Autor/ica 25.8.2022. u 08:56