Letjelica NASA-e ciljano udarila u asteroid u probnoj misiji

RSE
Autor/ica 27.9.2022. u 10:55

Letjelica NASA-e ciljano udarila u asteroid u probnoj misiji

Asteroid Dimorphos kako ga je zabilježila svemirska letjelica Dart 11 sekundi prije udara, 26. septembar 2022. – Foto: NASA/Johns Hopkins/Reuters

Letjelica američke svemirske agencije NASA namjerno je 26. septembra udarila u asteroid sa ciljem da ga skrene sa njegove putanje u probnoj misiji bez presedana koja treba čovječanstvu pokazati hoće li moći da se odbrani od potencijalne buduće prijetnje.

Letjelica, inače manja od automobila, udarila je svoju metu brzinom većom od 20.000 kilometara na sat u predviđeno vrijeme, prenosi AFP.

Timovi NASA-e okupljeni u kontrolnom centru misije u Laurelu u američkoj državi Maryland, s oduševljenjem su pratili spektakularne snimke asteroida kako se približava neposredno prije sudara.

Galaktički veliki udarac dogodio se na udaljenosti od 9,6 miliona kilometara, sa svemirskom letjelicom nazvanom Dart koja je udarila u asteroid od 160 metara nazvan Dimorphos brzinom od 22,500 kilometra na sat.

Naučnici su očekivali da će udarcem da se napravi krater, izbaci kamenje u svemir i najvažnije da se malo promijeni orbita asteroida.

Iako je udarac bio odmah očigledan, radio signal Darta je odjednom prekinut, bit će potrebno više dana ili sedmica prije nego što se utvrdi u kolikoj mjeri je promijenjena putanja asteroida.

Očekuje se da putanja bude promijenjena jedan stepen, što ne zvuči da je mnogo, ali naučnici kažu da će to predstavljati znatnu promjenu tokom godina, prenosi AP.

Naučnici i stručnjaci za odbranu planete više vole malo pomjeriti prijeteći asteroid ili kometu sa putanje, nego da ih raznesu i stvore više dijelova koji bi mogli pasti na Zemlju.

Misija koja je koštala 325 miliona dolara predstavljala je prvi pokušaj promjene položaja asteroida ili nekog prirodnog objekta u svemiru.

“Dinosauri nisu imali svemirski program da znaju šta dolazi, ali mi imamo”, rekla je viši stručnjak NASA-e za klimu Katherine Calvin u osvrtu na masovno izumiranje dinosaura prije 66 miliona godina koje je, vjeruje se, izazvano velikim udarcem asteroida, vulkanskim erupcijama ili obje te pojave.

Foto: Reuters
Frank Rubio (lijevo), prvi američki astronaut koji se ukrcao na lansiranje svemirske letjelice Soyuz od travnja 2021., udružuje se s ruskim kolegama Sergejem Prokopjevim (u sredini) i Dmitrijem Petelinom (desno) 20. rujna.
Rubio, liječnik pri američkoj vojsci i pilot, rekao je da cijeni priliku u doprinosu istraživanja o tome kako dugoročno bestežinsko stanje utječe na ljudsko tijelo.

Tagovi:
RSE
Autor/ica 27.9.2022. u 10:55