Krim na nogama: Rusijo, spasi nas!

tačno.net
Autor/ica 26.2.2014. u 08:33

Krim na nogama: Rusijo, spasi nas!

Dio stanovnika ukrajinskog poluotoka Krima okupilo se i danas uzvikujući “Rusijo, spasi nas”, a prosvjednike u Kijevu prozvali su banditima koji pokušavaju sastaviti novu vladu, javlja RT.

Demonstranti u Sevastopolju, najvećem proruskom gradu na Krimu, blokirali su ulaz u zgradu parlamenta na Krimu. Agencija AP saznaje da je Vladimir Putin o Ukrajini razgovarao sa svojim sigurnosnim dužnosnicima, ali detalji razgovora nisu poznati.

U međuvremenu je vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov raspustio specijalnu jedinicu “Berkut”.

U utorak su dvoja oklopna kola parkirana  u Sevastopolju kada je 500-tinjak prosvjednika tražilo imenovanje ruskog predstavnika Alekseja Čalija  na čelo gradske uprave.

Danas u 19 sati na Majdanu u Kijevu održat će se skupština prosvjednika koji će predložiti sastav nove vlade.

U Ukrajini raspuštene specijalne interventne snage Berkut

Specijalne interventne snage Berkut, posebno omražene među prosvjednicima u Ukrajini, raspuštene su, izjavio je u srijedu privremeni ministar unutarnjih poslova na Facebook stranici.

“Berkut više ne postoji”, napisao je Arsen Avakov. “Potpisao sam ukaz broj 144, datiran 25. veljače 2014. o raspuštanju posebnih postrojbi policije Berkut”.

Berkut je bio predvodnik represije protiv oponenata u Ukrajini a fotografije prikazuju postrojbe kako ispaljuju prave metke na gomilu.

Lako prepoznatljivi po uniformama drukčijim od ostalih policijskih postrojbi, nosili su na ramenu poseban znak – bijelog orla (Berkut na ukrajinskom znači kraljevski orao).

Najmanje 82 osobe, među kojima desetak policajaca, ubijeno je u sukobima između snaga reda i prosvjednika prošlog tjedna u Kijevu.

Rusija pozvala OESS da osudi “neo-fašizam” na zapadu Ukrajine

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da “odlučno osudi” porast “nacionalizma i neofašizma” na zapadu Ukrajine.

Prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova Lavrov poručuje kako bi OESS trebao osuditi i pokušaje nacionalista da zabrane ruski jezik u Ukrajini.

“Lavrov je pozvao OESS da odlučno osudi porast nacionalizma i neofašizma na zapadu zemlje, pozive na zabranu ruskog jezika i pretvaranje stanovništva koje govori ruski u “nedržavljane” te ograničavanje slobode izražavanja”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Kerry: Kriza u Ukrajini ne smije suprotstaviti SAD i Rusiju

Kriza u Ukrajini ne bi smjela suprotstaviti Sjedinjene Države i Rusiju, rekao je u utorak američki državni tajnik John Kerry, dok je Washington podržao proeuropsku oporbu, a Moskva režim Kijeva.

“Ne radi se o igri Zapada protiv Istoka, ne radi se o Rusiji ili SAD-u ili nekom drugom, radi se o narodu Ukrajine i izboru budućnosti Ukrajinaca”, rekao je Kerry u nazočnosti britanskog kolege Williama Haguea.

Hague je rekao da Velika Britanija, poput Sjedinjenih Država i drugih velikih europskih sila snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Ukrajine.

Hague se zalagao da nove ukrajinske vlasti pokrenu vladu koju bi sačinjavali ljudi iz ranih regija Ukrajine, posebice istoka i juga zemlje.

On je također tvrdio da Zapad ne pokušava udaljiti Ukrajinu od Rusije.

Američki državni tajnik je obećao da njegova vlada želi raditi s Rusijom i drugim zemljama i svima koji su spremni raditi na smirenju stanja u zemlji. On je ukazao na strašno nasilje na Majdanu prošlog tjedna koje je šokiralo svijet.

Nakon što je u ponedjeljak Moskva dovela u pitanje legitimnost novih ukrajinskih čelnika, u utorak je snizila ton.

Izjavivši da se protivi prijevremenim predsjedničkim izborima 25. svibnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da Moskva želi da “Ukrajina bude dio europske obitelji u svakom smislu te riječi”.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 26.2.2014. u 08:33