Lijek za veze izraelske krajnje desnice s Orbanom: Međunarodni liberalni savezi

Noa Landau
Autor/ica 1.2.2023. u 07:33

Izdvajamo

  • Ove rastuće veze između izraelske desnice i antiliberalnih snaga širom svijeta konkretni su temelji dubokih promjena koje desnica sada želi unijeti u Izrael. Te su se veze također jasno odrazile kada je lobi doseljenika iskoristio kršćansko-evanđelistički lobi u SAD-u kako bi utjecao na Trumpovu administraciju. U Evropi se izraelski antiliberalni lobi povezao sa strankama s poznatom fašističkom pripadnošću, na temelju onoga što nazivaju "židovsko-kršćanskim savezom" koji tim strankama omogućuje da svoj rasizam usmjere uglavnom protiv imigranata, crnaca i muslimana, uz pomoć žiga odobrenja jevrejske države.

Povezani članci

Lijek za veze izraelske krajnje desnice s Orbanom: Međunarodni liberalni savezi

Foto: HAARETZ/Marc Israel Sellem

U protekloj deceniji izraelska desnica je razvila sistemsku strategiju. Vodila je agresivnu kampanju delegitimizacije protiv bilo kakve saradnje između lijevog centra u Izraelu i liberalnih i progresivnih pokreta u inozemstvu, dok je u isto vrijeme njegovala opsežne veze s antiliberalnim snagama širom svijeta.

Po njihovom mišljenju, izraelski liberalni tabor ne bi trebao dobiti potporu, finansijsku ili ideološku, od strane evropskih organizacija i zemalja, uključujući i jevrejske donatore koji su previše liberalni za njihov ukus. Desnica je, međutim, više nego dobrodošla prigrliti populističke konzervativce posvuda, dati prednost podršci evanđelističkim kršćanima nad Jevrejima, skrupulozno braniti krajnju desnicu u Evropi, pa čak i stvoriti zajedništvo s neonacistima.

Godinama se upozoravalo do čega bi to moglo dovesti, uključujući i sada već ostvareni strah od “mađarizacije” zemlje. Izraelska desnica u svojoj sadašnjoj oholosti ne samo da ne skriva kako podršku i inspiraciju za planirani pravosudni udar crpi iz događaja u Mađarskoj, nego se time otvoreno i drsko hvali.

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je na svom Twitteru napisao da se sastao s izraelskim direktorom izraelsko-američke desničarske organizacije Tikvah Fund, razmijenivši dojmove o nastojanjima da se u njihovim zemljama stvori konzervativno društvo. “Izgradnja konzervativne zajednice je težak posao. Ali i [Mađarska] i [Izrael] već imaju neke sjajne rezultate”, tvitao je Orban, dodajući: “Danas sam imao priliku usporediti bilješke s Amiadom Cohenom o ovoj plemenitoj misiji.”

Ove rastuće veze između izraelske desnice i antiliberalnih snaga širom svijeta konkretni su temelji dubokih promjena koje desnica sada želi unijeti u Izrael. Te su se veze također jasno odrazile kada je lobi doseljenika iskoristio kršćansko-evanđelistički lobi u SAD-u kako bi utjecao na Trumpovu administraciju. U Evropi se izraelski antiliberalni lobi povezao sa strankama s poznatom fašističkom pripadnošću, na temelju onoga što nazivaju “židovsko-kršćanskim savezom” koji tim strankama omogućuje da svoj rasizam usmjere uglavnom protiv imigranata, crnaca i muslimana, uz pomoć žiga odobrenja jevrejske države.

Ali u međuvremenu su neki članovi suprotnog tabora prihvatili ispiranje mozga protiv sličnih saveza s liberalnim i progresivnim skupinama i vođama. Ako se demokratski tabor nada da će preživjeti i izaći kao pobjednik, mora napustiti ovaj stav te povećati i normalizirati svoje međunarodne saveze, učiti iz iskustava drugih širom svijeta i zajednički davati izjave i djelovati. Podrška ne bi nužno bila finansijska, već ideološka. Nema ničeg lošeg u razmjeni uvida kako bi se unaprijedili zajedničke političke ciljeve.

Prisjetimo se, na primjer, riječi historičara Andrea Peta, koji je zbog Orbanova režima bio prisiljen na egzil iz Mađarske, u intervjuu s Ayelett Shani (Haaretzovo hebrejsko izdanje, 20. januara): “Vrijedno je pročitati što ljudi, koji su proučavali ovu politiku u proteklom desetljeću ili dva, pišu o tome. Sve se zna unaprijed. Scenarij je napisan. Vidimo to na djelu u Brazilu, Ruandi, Turskoj, Rusiji. Jasno je ko su akteri, kakve su posljedice, kako to funkcioniše na globalnoj razini. Inspiracija i ideje su globalne. Strategija je globalna. Za to su nadležne međunarodne institucije.”

Došlo je vrijeme da se prestanemo bojati i izvinjavati, te da liberalni tabor uspostavi odgovarajuće međunarodne saveze.

Prevela: Elmedina Šabanović

HAARETZ

Noa Landau
Autor/ica 1.2.2023. u 07:33