Kolumbijski Kongres prihvatio novi mirovni sporazum

tačno.net
Autor/ica 1.12.2016. u 09:31

Kolumbijski Kongres prihvatio novi mirovni sporazum

foto: EPA

Nakon što je prvi dogovor o postizanju mira odbačen na referendumu u oktobru, novim će se okončati 52-godišnji rat

Kolumbijski Kongres prihvatio je novi mirovni sporazum s pobunjenicima Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) uprkos prigovorima bivšeg predsjednika, a sada senatora Alvara Uribea koji kaže da je previše popustljiv prema pobunjenicima koji su se borili protiv vlade 52 godine.

Sporazum je jednoglasno odobrio donji dom dan nakon što ga je prihvatio Senat. Zastupnici Uribeove stranke Demokratskog centra iz protesta su napustili oba doma uoči glasanja.

Ratifikacijom i prošlosedmičnim potpisivanjem počinje šestomjesečno odbrojavanje za 7.000 pripadnika marksističkog FARC-a, koji je započeo kao pobuna protiv siromaštva na selu, da odlože oružje i formiraju političku stranku, javlja Reuters.

Predsjednik Juan Manuel Santos i pobunjenički čelnik Rodrigo Londono potpisali su prošle sedmice izmijenjeni sporazum na skromnoj svečanosti nakon što je prvi dogovor odbačen na referendumu.

Santos, koji je dobio Nobelovu nagradu u oktobru za svoja mirovna postignuća, želi provedbu plana što je brže moguće kako bi se održalo krhko primirje.

Uribeovi pristaše smatraju da sporazum daje previše ustupaka FARC-u, koje su desetljećima finansirale svoje operacije trgovinom drogom, otmicama i iznuđivanjem, te da ne djeluje na odvraćanju drugih skupina upletenih u kriminal.

Odbačen na referendumu

Novi sporazum za okončanje najduže pobune u Latinskoj Americi je sastavljen za samo nešto više od mjesec dana nakon prvog sporazuma, prema kojem su pobunjenici mogli obavljati državne dužnosti i izbjeći zatvor, a koji je tijesno i neočekivano odbačen na referendumu 2. oktobra.

Mada vlada kaže da ugovor uključuje mnoge od prijedloga onih koji su ga odbacili, novi dokument nije promijenio te dvije ključne odredbe. To je razljutilo mnoge među uglavnom konzervativnim kolumbijskim stanovnicima, koji su isto tako bijesni zbog toga što je Santos odlučio ratificirati dogovor u Kongresu umjesto da održi još jedan referendum.

Vlada i FARC su radili zajednički na Kubi četiri godine kako bi dogovorili prekid najdužeg sukoba u regiji u kojem je poginulo više od 220.000 ljudi, a prognani milioni Kolumbijaca.

Sporazum postavlja rokove tokom kojih će se preostali borci FARC-a demobilizirati u 27 “mirovnih zona” gdje će biti razoružani pod nadzorom UN-a. Santos je rekao da borci moraju biti premješteni za pet dana od četvrtka te da će razoružavanje početi za 30 dana.

Nakon 150 dana “oni će predati svo svoje oružje Ujedinjenim narodima i FARC će prestati postojati”, rekao je on uoči glasanja u Zastupničkom domu Kongresa.

Prema sporazumu bit će osigurana pomoć za razvoj sela, političko učešće za demobilizirane pobunjenike, zajednička akcija protiv trgovine drogom i prijelazni pravosudni sistem za zločine počinjene tokom sukoba.

Prema izmijenjenom dogovoru, imovina FARC-a će biti upotrijebljena za naknadu žrtvama, a pobunjenici proglašeni krivim za zločine suočit će se s težim presudama.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 1.12.2016. u 09:31