Kolumbijci glasali za desničare, mirovni sporazum ugrožen

tačno.net
Autor/ica 12.3.2018. u 09:15

Kolumbijci glasali za desničare, mirovni sporazum ugrožen

Foto: EPA

Kolumbijci su na izborima za kongres održanim u nedjelju, većinom glasovali za desničarske stranke, a ishod izbora dovodi u pitanje mirovni sporazum postignut s glavnim ljevičarskim pobunjenicima, koji je 2016. godine predsjedniku Juanu Manuelu Santosu donio Nobelovu nagradu za mir.

Stranka nacionalnog jedinstva predsjednika Santosa, koja je bila najveći politički pokret u dosadašnjem sazivu kongresa Kolumbije, pretrpjela je poraz na izborima, završivši na petom mjestu po broju osvojenih glasova, prenosi Tanjug agenciju AP.

Glasovanje u nedjelju se smatra i svojevrsnim barometrom za predsjedničke izbore koji će biti održani u svibnju, navodi američka agencija.

Bez podrške programu FARC-a

Na ovogodišnjim izborima za kongres prvi puta su se bivši pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) politički nadmetali otkako su razoružani u skladu s mirovnim sporazumom iz 2016. kojim je okončan 50-godišnji sukob.

Ipak, kao što se i očekivalo, podrška njihovom radikalnom programu je praktično izostala, pri čemu su kandidati FARC-a osvojili manje od 0,5 posto glasova, što znači da će njihova stranka dobiti svega 10 mjesta, koliko im je zajamčeno mirovnim sporazumom.

Za razliku od njih, mnogi od kritičara mirovnog sporazuma osvojili su mjesta u kongresu, a stranka Demokratski centar bivšeg predsednika Alvara Uribea na putu je da postane najveći blok u Senatu.

Rezultati nedjeljnih izbora po svoj prilici će dovesti do krajnje neizvjesnosti u predsjedničkoj utrci uoči izbora u svibnju, zaključuje američka agencija.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 12.3.2018. u 09:15