Tajvan kaže da kineski avioni i brodovi izvode vježbu simulacije napada

tačno.net
Autor/ica 6.8.2022. u 09:33

Tajvan kaže da kineski avioni i brodovi izvode vježbu simulacije napada

Foto: Reuters

Kineski avioni i ratni brodovi vježbali su u subotu napad na Tajvan, rekli su otočni dužnosnici, u znak odmazde zbog posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Zbog njene posjete Tajvanu, Peking je također zaustavio dijalog sa Sjedinjenim Državama u nekoliko oblasti, te uveo i sankcije za Pelosi.

Kratki nenajavljeni posjet Pelosi samoupravnom otoku, kojeg Kina smatra svojom teritorijom, razbjesnio je Peking i potaknuo vojne vježbe koje su uključivale ispaljivanje balističkih projektila iznad glavnog grada Taipeija.

Kineske vježbe trebale bi trajati do nedjelje u podne.

U subotu ujutro, tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više kineskih brodova i aviona izvodilo misije u Tajvanskom tjesnacu, a neki su prešli centralnu crtu, neslužbeni tampon koji razdvaja dvije strane. Tajvanska vojska vjeruje da su ovi pokreti bili dio simulacije napada na glavni tajvanski otok.

Tajvanska vojska izdala je upozorenje i rasporedila zračne izviđačke patrolne snage i brodove za nadgledanje dok je rakete s kopna stavljala u pripravnost.

Pelosi je stigla na Tajvan u utorak. Njena posjeta otoku, uprkos upozorenjima Kine, je posjeta na najvišem nivou nekog američkog zvaničnika u zadnjih 25 godina.

Ubrzo nakon što je njena delegacija u petak napustila Japan, posljednju stanicu na azijskoj turneji, Kina je objavila da zaustavlja dijalog sa Sjedinjenim Državama u nizu oblasti, uključujući između ostalog vojnih zapovjednika i onaj o klimatskim promjenama.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je saopštilo da obustavlja razmjenu informacija o borbi protiv prekograničnog kriminala i trgovine drogom. Sjedinjene Države odgovor su nazvale “neodgovornim”.

U petak je zapovjedništvo Kineske narodnooslobodilačke vojske na istočnom području saopštilo da je provelo zračne i pomorske vježbe na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana kako bi testirali “zajedničke borbene sposobnosti” snaga.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Washington više puta jasno dao do znanja Pekingu da ne želi krizu zbog posjeta Pelosi Tajvanu.

“Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor”, rekao je Blinken.

Blinken je naglasio da Sjedinjene Države neće poduzeti aktivnosti kojima bi izazvali krizu, ali će podržati saveznike i provoditi standardni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski tjesnac.

“Letjet ćemo, ploviti i djelovati gdje god međunarodno pravo dopušta”, rekao je.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u petak je rekao kako je “čuo” da je “američki državni sekretar Blinken održao svoju konferenciju za novinare i širio neke dezinformacije i nije govorio istinu”.

“Želimo izdati upozorenje Sjedinjenim Državama: nemojte djelovati nepromišljeno, nemojte stvarati veću krizu”, rekao je Wang.

Govoreći u Japanu nakon sastanka s premijerom Fumiom Kishidom, Pelosi je rekla da se tokom njenog putovanja u Aziju nije radilo o “promjeni statusa quo u Tajvanu ili regiji”.

Japansko ministarstvo odbrane izvijestilo je da su čak četiri projektila preletjela tajvanski glavni grad, što je bez presedana. Također je rečeno da je pet od devet projektila ispaljenih prema njezinom teritoriju palo u ekonomsku zonu Japana, što je također zabilježeno prvi put.

Tajvan je samouprava od 1949., kada su komunisti Mao Ce-tunga preuzeli vlast u Pekingu nakon što su u građanskom ratu porazili nacionaliste Kuomintanga iz Čang Kai-šeka, zbog čega su se povukli na otok.

Peking kaže da su njihovi odnosi s Tajvanom unutarnja stvar i da zadržava pravo da otok stave pod kinesku kontrolu, ako je potrebno i silom. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine rekavši da samo ljudi Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 6.8.2022. u 09:33