Kimov tetak Chang: Smrtna kazna za sjevernokorejsku sivu eminenciju

tačno.net
Autor/ica 13.12.2013. u 18:58

Kimov tetak Chang: Smrtna kazna za sjevernokorejsku sivu eminenciju

Bio je odstranjen, ponižen i sada pogubljen: sjevernokorejski diktator Kim Jong Un odstranio je na brutalan naćin svoga tetka i nekadašnjeg mentora Chang Song Taeka. Očigledno je da mladi vlastodržac želi provesti generacijsku smjenu u vođstvu.

Piše: Andreas Lorenz
Preveo: Ešref  Zaimbegović

Dok je Komunistička partija Sovjetskog Saveza još bila na vlasti poznavaoci Kremlja su svaki puta napregnuto posmatrali u kojem redoslijedu se članovi Politbiroa penju na Lenjinov mauzolej na Crvenom trgu da bi posmatrali tradicionalnu Oktobarsku paradu. Ko je išao drugi iza generalnog sekretara a ko je bio posljednji? Iz toga su Rusi i inostrani posmatrači mogli zaključiti koji funkcioner ima posebno dobru poziciju a čija zvijezda pada.

Ko je proteklih mjeseci posmatrao zajedničke nastupe sjevernokorejanskih vojnih rukovodilaca i političara sa vlastodršcem Kim Jong Unom mogao je naslutiti da je pozicija Chang Song Taeka uzdrmana. Nasuprot uobićajenom sada je bio malo viđan sa svojim nećakom. Poslednji put viđen je kad je 16. novembra, sam, primio jednu japansku sportsku delegaciju i posmatrao jednu košarkašku utakmicu.

Konačno  mladi Kim je naredio da dva vojnika odvedu njegovog tetka sa izvanredne sjednice Politbiroa a u četvrtak je, prema izvještajima državne novinske agenture KCNA, on bio pogubljen. Lista optužbi je bila duga, išla je od frakcionaštva preko korupcije, rasprodaje sirovinskog bogatstva zemlje Kini do priče o ženama – i svijet si sada lama glavu zašto je ustvari Kim Changa, koga je postavio još njegov otac, prvo otjerao, pritom ga javno ponizio i sada kaznio smrću.

 “Chang je posta suviše arogantan i suviše željan vlasti”

Jedno od objašnjena dao je poznavalac Sjeverne Koreje ruskog porjekla Andrej Lankov. Njegova jednostavna teza: Kim se htio osloboditi svoga mentora da mu se ovaj ne bi miješao u svakodnevni posao. “Nema sumnje da je jedan od ciljeva Kim Jong Una  da se korak po korak oslobodi ekipe svoga oca i da stare ljude zamjeni novom generacijom funkcionera koji mu po godinama i mišljenjima stoje bliže.”

Prva žrtva bio je u julu 2012. šef generalštaba i vicemaršal Ri Yong Ho, čije su ime i fotografije propagandisti već izbrisali iz svih dokumenata. Slijedilo je još najmanje šest drugih visokih funkcionera. I Changa, generala sa četiri zvjezdice i potpredsjednika nacionalne vojne komisije, briše Kim sada  iz kolektivnog pamćenja Sjeverokorejanaca – podsjećamo se  se George Orwella koji je opisao naređeno zaboravljanje u svome romanu “1984”. Lankov kaže da je Chang previdio da bi mentor jednog kralja morao znati kada je vrijeme da ode da bi još “bio nagrađen sa lijepim zamkom u unutrašnjosti”.

Chang, siva eminencija Pjöngjanga, vjerovatno je znao prije svoje javne demontaže šta će mu se desiti. Dva njegova zamjenika su ubijeni a njega je specijalni komando armije sredinom novembra stavio u kućni pritvor, dva dana nakon košarkaške utakmice. Dva njegova rođaka, jedan ambasador u Maleziji a drugi na Kubi su u međuvremenu opozvani.

Iza njegovog obaranja mogli bi stajati i drugi razlozi: “Postao je suviše arogantan i suviše željan vlast”, pretpostavlja Alexandre Mansourov, specijalista za Sjevernu Koreju u institutu USA – Koreja na Johns – Hopkins univerzitetu. “Chang je postao nad – general i time je počeo da gradi za sebe samostalno utvrđenje” i sakuplja oko sebe kliku odanih, smatra Mansourov. Zvanična optužba stvarno glasi da,  između ostalog, nije poštovao naređenja i da je napustio partijsku liniju. Moglo bi biti da se on okrenuo protiv nadređenog kulta osobnosti dinastije Kim.

Moguće je i da se rasplamsala borba za moć sa drugim “regentima”, špekuliše Mansourov: sa vicemaršalom Choe Ryong Hae. Jedan drugog nisu podnosili, svađali su se oko toga koliko novca i vojnika će dobiti sa njima povezane armijske jedinice.

Osveta, mržnja, strategijske borbe

Mogući treći razlog: Kim i Chang su se svađali oko budućeg gospodarskog kursa zemlje. Tetak je pledirao za to da se kopiraju kineske reforme i da se smanji ambiciozni i prije svega skupi atomski program. Prema informacijama Mazourova Chang je kontrolisao armijska preduzeća koja su obezbjeđivala devizne prihode. Pritom je mogao doći u sukob sa birokratijom iz planskih odjelenja. Jedna od optužbi je glasila “da je razbio državnu finansijsku upravu”.

I njegov privatni život mogao mu je biti sudbonosan. Chang je oženjen sa Kim Kyung Hee, sestrom u decembru 2011. umrlog Kim Jong Ila, dakle tetkom današnjeh vladara. Ona je također general sa četiri zvjezdice i treba, kao nekada njen suprug, da iz pozadine vuče konce da bi osigurala moć klana Kim. Odnos sa njenim suprugom postao je zategnut poslednjih godina. On je navodno imao „prekobrojne odnose sa više žena“, bio je svečano ugošćavan „u zadnjim sobama luksuznih restorana“ i u kazinima je „trošio“ devize, optužio ga je Politbiro.

Da li osveta, mržnja ili borba oko strategije: Neobično je da je Kim Jong Un tako grubo postupio prema rođaku jer su u Sjevernoj Koreji obiteljska povezanost prema konfučianskom uzoru veoma važna. Južna Koreja je pratila Changovo pogubljenje sa zabrinutošću: “Vlada je veoma zabrinuta u pogledu najnovijeg razvoja u Sjevernoj Koreji i prati veoma precizno tamošnju situaciju”, izjavilo je Ministarstvo odbrane u Seulu u petak.

Uskoro bi moglo doći do daljih čistki u aparatu moći, pretpostavlja poznavalac. Ali u kom pravcu ide Kim? Stručnjak Lankov: “To ćemo doznati kasnije.”

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 13.12.2013. u 18:58