UNESKO poziva na ukidanje zabrane ženama da idu na univerzitet u Avganistanu

Beta
Autor/ica 23.12.2022. u 10:04

UNESKO poziva na ukidanje zabrane ženama da idu na univerzitet u Avganistanu

Foto: BBC

Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) osudila je danas odluku talibanskih vlasti u Avganistanu da ženama zabrani pohađanje univerziteta, i pozvala da se ta zabrana „odmah ukine“.

„UNESKO najoštrije osuđuje odluku talibana da ženama uskrati pristup univerzitetima. Odluka dolazi 15 meseci pošto su devojčice isključene iz srednje škole“, navodi se u saopštenju organizacije sa sedištem u Parizu.

Organizacija je osudila „kršenje ljudskog dostojanstva i osnovnog prava na obrazovanje“.

Takva odluka će imati „nepovratne i ozbiljne posledice po društveni, kulturni i ekonomski razvoj Avganistana“, a i dalje izoluje zemlju, u vreme kada više od 90 odsto stanovništva živi u siromaštvu“, naveo je UNESKO.

Generalna direktorka organizacije UN Odre Azule (Audrey Azouley) već je reagovala na Tviteru u sredu osudivši „užasnu represiju“ koja „ugrožava budućnost svih avganistanskih žena“.

Talibanske vlasti 20. decembra su odlučile da do daljeg zabrane devojkama da idu na univerzitet.

Tamošnje ministarstvo za visoko obrazovanje saopštilo je danas da je odluka doneta jer devojke „nisu poštovale kodeks oblačenja“, nisu nosile hidžab i išle su bez pratnje odrasle muške osobe.

Talibani, koji su došli ponovo na vlast u avgustu 2021, obećali su da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili strogom tumačenju islama, koji je označio prvi period njihovog vladanja od 1996. do 2001. godine, piše Beta.

Beta
Autor/ica 23.12.2022. u 10:04