Kancelarija UN kritikuje Trampa zbog pomilovanja osuđenika za masakr u Bagdadu

RSE
Autor/ica 24.12.2020. u 09:54

Kancelarija UN kritikuje Trampa zbog pomilovanja osuđenika za masakr u Bagdadu

Pripadnici privatnih bezbednosnih kompanija u Iraku, 2007. godina – Foto AFP

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je danas da je duboko zabrinuta odlukom odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa da pomiluje četiri nekadašnja vojnika osuđena za masakr u Bagdadu u kojem je ubijeno 17 iračkih civila.

Tramp je u utorak pomilovao 15 osuđenika, a među njima su i četvorica pripadnika kompanije “Blekvoter” koja su radila za američki Stejt department po ugovoru.

Pristalice osuđenih pripadnika “Blekvotera” tražile su da budu pomilovani, navodeći da su oni kažnjeni teže nego što zaslužuju.

Međutim, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Marta Hurtado navela je da su oni osuđeni na kazne zatvora od 12 godina do doživotne, između ostalog za ubistvo prvog stepena, i da bi njihovo pomilovanje “doprinelo nekažnjivosti i imalo efekat podsticanja drugih da ubuduće čine takve zločine”.

“Žrtve teških kršenja ljudskih prava i ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava takođe imaju pravo na obeštećenje koje uključuje pravo da vide počinioce kako služe kazne srazmerne ozbiljnosti njihovih dela”, navela je Hurtado.

“Moja poruka američkom predsedniku Trampu je da ne pomiluje ili oslobodi počinioce jer su oni teroristi,” izjavio je za CNN Jasim Mohamad Al Nasravi, policajac koji je ranjen u ovom napadu pre 13 godina.

Četiri muškarca, vojni veterani koji su po ugovoru radili za Stejt department, u septembru 2007. su otvorila vatru na bagdadskom trgu Nisor, dok su bila u pratnji konvoja Ambasade SAD u Iraku. Poginulo je 17 uglavnom civila, među njima i dvoje dece, a ranjeno je 20 što je izazvalo međunarodne osude zbog upotrebe plaćenika u ratnim zonama, prenosi Gardijan (Guardian).

Federalni sudija je odbacio inicijalnu istragu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Iraku, da bi tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden obećao novi postupak koji je okončan 2014. osudom četvorice članova Blekvotera po optužnici da su prateći konvoj američke ambasade da su ničim izazvani započeli napad na masu na trgu u Bagdadu koristeći snajpere, mitraljeze i bacače granata.

Odbrana je tvrdila da su njihovi klijenti uzvratili vatru nakon što su im irački pobunjenici postavili zasedu.

Masakr na trgu Nisor bio je jedna od najnižih epizoda invazije i okupacije Iraka pod vodstvom SAD, ocenjuje Gardijan.

FBI-jevi istražitelji koji su posetili mesto događaja narednih dana, opisali su ga kao „Mi Laj masakr u Iraku“ – referencu na čuveno ubistvo seljaka od strane američkih trupa tokom rata u Vijetnamu, zbog kojeg je osuđen samo jedan vojnik.

Bela kuća je navela juče da su sve četvoro pomilovanih bivši vojnici, koji su dugo godina služili naciji.

RSE

RSE
Autor/ica 24.12.2020. u 09:54