Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

tačno.net
Autor/ica 16.10.2016. u 10:30

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Foto: Savo Prelevic/RFE/RL

Piše: Srđan Janković, RSE

U Crnoj Gori se nedjelju održavaju redovni parlamentarni izbori, deseti od uvođenja višepartijskog sistema, a četvrti od kako je Crna Gora postala nezavisna država.

Do 9 časova glasalo je 6,5 odsto birača, odnosno 34.500 građana. To je prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) veća izlaznost nego na parlamentarnim izborima održanim 2012 godine.

Glasanje protiče uz određene nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima, koje su zabilježili posmatrači. Kako saopštava CDT zabilježeni su problemi sa aparatima za identifikaciju birača koje tehničke ekipe osposobljavaju.

Na pojedinim biračkim mjestima su primjećeni aktivisti određenih partija, a u blizini nekih izbornih mjesta primjećeni su zaostali bilbordi političkih partija.

Na glasačkom listiću se inače nalazi 17 političkih subjekata, ili četiri više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2012. godine. Pravo glasa na izborima ima 528.817 građana.

Izborni proces prati Misija OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju) i više nevladinih organizacija među kojima je Centar za monitoring koji je akreditovao 1.400 posmatrača koji će pokriti sva izborna mjesta.

Od 17 učesnika na izborima 13 su političke partije i četiri koalicije: Sigurnim korakom DPS (Demokratska partija socijalista), Demokratski front (DF), Velika koalicija “Ključ”, Socijaldemokratska partija (SDP), Demokrate, Socijaldemokrate Crne Gore, Pozitivna Crna Gora, Stranka srpskih radikala, Alternativa Crna Gora, Srpska stranka, Stranka penzionera.

Nacionalne manjine predstavlja šest stranaka i koalicija i to su: koalicija Albanci odlučno, koalicija Albanci sa jednim ciljem, Lista Demokratskog saveza Albanaca, Hrvatska građanska inicijativa, Bošnjačka stranka i Bošnjačka Demokratska zajednica u Crnoj Gori.

Oštra i agresivna kampanja

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori se održavaju u osjetljivom političkom trenutku kojeg karakteriše politička nestabilnost i pad povjerenja u legitimitet izbornog procesa, a što je rezultiralo oštrom i agresivnom kampanjom.

Izborna kampanja 2016. godine je, prema analizi nevladinih organizacija, najskuplja u istoriji. Političke partije su, samo na oglašavanje na komercijalnim televizijama i štampanim medijima, potrošile oko 1,5 miliona eura. Pored novca koji su partije dobile iz budžeta, za finansiranje ove kampanje stranke su prikupile i tri puta više novca iz privatnih izvora nego za izbore 2012. godine.

Na prethodnim izborima održanim 2012. godine, najviše mjesta u parlamentu je osvojila Koalicija Evropska Crna Gora – 39, potom Demokratski front – 20, Socijalistička narodna partija – 9, Pozitivna – 7, Bošnjačka stranka – 3, izborna lista albanske nacionalne manjine – 2 i Hrvatska građanska inicijativa – 1 mandat.

Biračka mjesta se otvaraju u 7.00 časova, a zatvaraju u 20.00 sati. Prvi preliminarni rezultati i projekcije se mogu očekivati poslije 21 sat.

tačno.net
Autor/ica 16.10.2016. u 10:30