Kalifornija tuži naftne divove zbog obmane u vezi s klimatskim rizicima

RSE
Autor/ica 18.9.2023. u 08:26

Izdvajamo

  • U tužbi se navodi da su naftne kompanije uništile prirodne resurse i prekršile zakone o lažnom oglašavanju i odgovornosti za proizvode, te da se "zelenaštvo kompanija" nastavilo sve do danas, pri čemu su naftne kompanije promovisale određene vrste benzina kao ekološki prihvatljive i da su odustale od svojih obaveza smanjenja emisija.

Povezani članci

Kalifornija tuži naftne divove zbog obmane u vezi s klimatskim rizicima

Foto: Ben Margot/AP Photo

Država Kalifornija podnijela je tužbu protiv nekoliko najvećih svjetskih naftnih kompanija, tvrdeći da su decenijama obmanjivale javnost o rizicima fosilnih goriva koja se sada povezuju s klimatskim promjenama a koje uzrokuju oluje i šumske požare.

Pravni postupak je uslijedio nakon desetina tužbi koje su posljednjih godina podnijele države, gradovi i okruzi širom Sjedinjenih Država protiv industrije fosilnih goriva, dok se kalifornijska tužba ocjenjuje kao jedan od najznačajnijih pravnih izazova s kojima se ta industrija suočava, pišu svjetski mediji.

‘Prelomni trenutak’

Američka savezna država Kalifornija tužila je pet najvećih svjetskih naftnih kompanija, tvrdeći da su obmanule javnost smanjivanjem rizika od fosilnih goriva i uzrokovale štete u milijardama dolara, ističe Agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Građanska tužba pokrenuta je na Višem sudu u San Francisku protiv kompanija ExxonMobile, Shell, BP-a, ConocoPhillips i Chevron, čije je sjedište u Kaliforniji. Američki institut za naftu (API), industrijska grupa, također je optuženik u slučaju.

“Rukovodioci naftnih i gasnih kompanija već su decenijama znali da bi oslanjanje na fosilna goriva moglo uzrokovati ove katastrofalne rezultate, ali su potisnuli tu informaciju aktivnim plasiranjem dezinformacija o toj temi”, navodi se u podnesku.

Glasnogovornik API-ja osudio je tužbu, navodeći da se o klimatskoj politici treba raspravljati u Kongresu a ne u sudovima, dok su slične stavove iznijeli i predstavnici Chevrona i Shella.

S druge strane, dodaje AFP, aktivisti ocjenjuju da je ovo “prelomni trenutak” u otporu naftnim kompanijama, dok Centar za klimatski integritet naglašava da je Kalifornija “prva velika savezna država proizvođač nafte koja je tužila kompanije za fosilna goriva zbog njihove prevare povezane s klimom”.

Otkako je oko 2017. započeo talas ekoloških parnica protiv kompanija za fosilna goriva, industrija je nastojala izbjeći suđenja pred saveznim sudovima iz proceduralnih razloga. Taj napor dobio je veliki udarac ovog proljeća, kada je Vrhovni sud SAD odbio da razmotri žalbu u dva slučaja, što znači da su se oni mogli nastaviti.

Tužbe su, ističe Frans pres, oblikovane prema uspješnim slučajevima protiv Big Tobacca, kao i protiv farmaceutske industrije zbog širenja opioida.

Više od 50 godina skrivanja istine

Demokratski guverner Gavin Newsom rekao je da kompanije navedene u tužbi trebaju biti pozvane na odgovornost, prenosi Asošiejtid pres(Associated Press) ističući da građanska tužba također traži stvaranje fonda koji bi finansirale kompanije za plaćanje napora za oporavak nakon razornih oluja i požara.

“Više od 50 godina velike naftne kompanije su nam lagale, prikrivajući činjenicu da su odavno znali koliko su fosilna goriva koja proizvode opasna za našu planetu”, rekao je Newsom navodeći kako kalifornijski porezni obveznici ne bi trebali plaćati račune za milijarde dolara štete.

U podnesku na 135 stranica tvrdi se da su kompanije znale barem od 1960-ih da će izgaranje fosilnih goriva zagrijati planetu i promijeniti klimu, ali su u javnim izjavama i putem marketinga umanjile prijetnju.

Navedeno je da su naučnici zaposleni u kompanijama znali još 1950-ih da će klimatski uticaji biti katastrofalni i da postoji samo uzak vremenski okvir u kojem zajednice i vlade mogu odgovoriti.

Umjesto toga, navodi se u tužbi, kompanije su pokrenule kampanju dezinformacija počevši barem od 1970-ih kako bi diskreditovala sve veći naučni konsenzus o klimatskim promjenama i osporavale rizike povezane s klimatskim promjenama.

Kalifornija je, naglašava Asošiejtid pres, rodno mjesto modernog ekološkog pokreta ali je decenijama bila jedan od vodećih proizvođača nafte u zemlji, s užurbanom industrijom koja je bila stup državne ekonomije.

Međutim, guverner Newsom je ranije ove godine potpisao novi zakon koji državnim regulatorima daje ovlasti kažnjavanja naftnih kompanija zbog prevelike zarade, prvi takve vrste u zemlji, napisao je AP, dodajući da se njegova administracija zalaže za proširenje solarne energije i druge čiste energije jer država ima za cilj smanjiti emisije za 40 posto ispod nivoa iz 1990. do 2030. godine.

Najznačajnija tužba

Građanska tužba Kalifornije je najnovija i najznačajnija tužba usmjerena protiv naftnih divova zbog njihove uloge u izazivanju klimatskih promjena, ocijenio je Njujork tajms (The New York Times).

U tužbi se navodi da su naftne kompanije uništile prirodne resurse i prekršile zakone o lažnom oglašavanju i odgovornosti za proizvode, te da se “zelenaštvo kompanija” nastavilo sve do danas, pri čemu su naftne kompanije promovisale određene vrste benzina kao ekološki prihvatljive i da su odustale od svojih obaveza smanjenja emisija.

Istaknuto je i da su sve veće štete koje klimatske promjene nanose Kaliforniji u obliku rekordne vrućine, suše i nestašice vode, šumskih požara, ekstremnih oluja, poplava, štete na usjevima, obalne erozije i gubitka bioraznolikosti što je uzrokovalo ogromne štete ljudima, imovini i prirodnim resursima.

Tužba, koju je u ime naroda Kalifornije pokrenuo glavni tužilac Rob Bonta, podnesena je kasno u petak, 15. septembra. Iako su sedam drugih država i desetine opština podnijeli slične tužbe posljednjih godina, kalifornijska tužba je, ocjenjuje list, jedan od najznačajnijih pravnih izazova s kojima se industrija fosilnih goriva suočava.

Osim što je najmnogoljudnija savezna država u SAD, Kalifornija je i veliki proizvođač nafte i gasa, a njeno savezno tužilaštvo ima evidenciju o pokretanju značajnih slučajeva koje oponašaju manje države.

Kalifornija je također na prvoj liniji borbe protiv ekstremnih vremenskih uslova koje su uzrokovane klimatskim promjenama, ističe Njujork tajms, dodajući da se posljednjih godina Kalifornija suočava sa šumskim požarima, poplavama, porastom nivoa mora, velikom vrućinom, pa čak i tropskim olujama koje pogađaju državu.

Postupci pred saveznim sudovima

Osam predstavnika lokalnih vlasti u Kaliforniji je podnijelo neke od prvih klimatskih tužbi u zemlji 2017. i 2018. koje su sada na saveznim sudovima, piše Politiko (Politico), navodeći da su slični pravni postupci pokrenuti u sedam drugih saveznih država.

Glasnogovornik guvernera Kalifornije rekao je da je tajming najnovije tužbe djelimično motivisan odlukom Vrhovnog suda u aprilu da dopusti da se postojeće tužbe lokalnih vlasti nastave na saveznom sudu, umjesto da budu prebačene na federalne sudove kako su željele naftne kompanije.

Savezni sudovi se, ističe Politiko, smatraju ugodnijim mjestima za tužioce koji traže odštetu zbog klimatskih promjena jer su generalno spremniji na razmatranje zakona koji se bave klimatskim promjenama.

Kalifornijski zvaničnici već godinama razmišljaju o pokretanju pravnog postupka protiv naftnih kompanija, barem od ranih 2010-ih, kada je bivši demokratski guverner Jerry Brown bio glavni savezni tužilac Kalifornije.

Država je prije toga tužila kompanije za proizvodnju uglja i proizvođače automobila, navodeći njihovo štetno djelovanje koje je uticalo na klimatske promjene, ali je Vrhovni sud odbacio argumente.

Veze između naftnih kompanija i nastojanja da se umanje učinci klimatskih promjena od tada su postale jasnije, rekao je bivši najviši pravni zvaničnik Kalifornije.

“U to vrijeme bilo je manje informacija o tekućim i kontinuiranim naporima naftnih kompanija da dovedu u zabludu i lažno prikažu situaciju”, kazao je Ken Alex, bivši viši pomoćnik glavnog državnog tužioca, naglasivši da bi se pridruživanje Kalifornije pravnim naporima protiv naftnih kompanija moglo pokazati značajnim jer pet naftnih divova koji su optuženi imaju “beskrajne resurse”.

RSE

RSE
Autor/ica 18.9.2023. u 08:26