Johnson ide u UAE i Saudijsku Arabiju s ciljem smanjenja cijene nafte

tačno.net
Autor/ica 16.3.2022. u 09:38

Johnson ide u UAE i Saudijsku Arabiju s ciljem smanjenja cijene nafte

foto: news.sky.com

Premijer Velike Britanije Boris Johnson danas putuje u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o povećanju proizvodnje nafte. Putovanje je dio napora da se spusti cijena sirove nafte na globalnom tržištu.

Johnson će se prvo sastati sa prijestolonasljednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, princom Muhamedom bin Zayedom kako bi lobirao povećanje proizvodnje nafte u zemljama zaljeva.

Nakon sastanka sa Zayedom, Johnson će otputovati u Saudijsku Arabiju gdje će razgovarati o istoj temi. Sastanci su dio napora da se umanji ovisnost od ruske nafte nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Saudijska Arabija ima mogućnost proizvodnje oko dva miliona barela nafte na dnevnom nivou, dok su kapaciteti UAE oko milion barela. Ipak, ova proizvodnja je ograničena sporazumom koji OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte) ima sa Rusijom o kontroli cijena.

Čak i ako bi Johnson bio uspješan u lobiranju da se poveća proizvodnja nafte u ove dvije države to ne bi bilo dovoljno da zamijeni rusku dnevnu proizvodnju koja iznosi oko sedam miliona barela.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 16.3.2022. u 09:38