Jemen od UN-a traži kopnenu vojnu intervenciju

tačno.net
Autor/ica 7.5.2015. u 09:43

Jemen od UN-a traži kopnenu vojnu intervenciju

Jemen je pozvao međunarodnu zajednicu na brzu vojnu intervenciju kako bi spasila tu zemlju, suočenu s napadima hutskih pobunjenika u kojima su stradali brojni civili.

Pismo kojim je veleposlanik Jemena pri Ujedinjenim narodima zatražio od Vijeća sigurnosti kopnenu vojnu intervenciju, posebice u gradovima Aden i Taiz, moglo bi biti pravno uporište za takav potez, navodi novinska agencija Reuters.

Tim pismom, koje je Reuters imao na uvid, Jemen je od organizacija za ljudska prava zatražio da dokumentiraju »barbarske zločine protiv bespomoćnog stanovništva«.

Međunarodna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je 26. ožujka zračne napade na Hutije, koji podupiru snage vjerne bivšem jemenskom predsjedniku Ali Abdullahu Salehu.

U borbama širom Jemena u srijedu je ubijeno 120 ljudi, uglavnom civila, ukjučujući najmanje 40 ljudi koji su pokušali pobjeći pred teškim borbama u Adenu, ali su borci Hutija pucali po njihovu brodu.

Huti i bivše vojne snage lojalne bivšem predsjedniku Ali Abdullahu Salehu već tjednima opsjedaju grad Aden u kojem je predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi imao sjedište vlade prije nego što je prisiljen na bijeg u Saudijsku Arabiju.

Hutski pobunjenici su u rujnu ušli u glavni grad Sanu i od tada napreduju prema jugu i istoku zemlje, tvrdeći pri tom da pobjeđuju u ratu protiv »sunitskih militanata i korumpirane vlasti«.

Američki državni tajnik John Kerry u srijedu je najavio da će razgovarati sa Saudijskom Arabijom o mogućem prekidu vojnih operacija u Jemenu da bi se olakšao dolazak humanitarne pomoći.

Šef američke diplomacije to je rekao u Džibutiju, gdje je završio turneju po istočnoj Africi od kuda putuje u Rijad gdje se treba sastati s princem nasljednikom Mohammedom ben Nayefom.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 7.5.2015. u 09:43