Izvjestitelj UN-a: Izraelska naselja su ratni zločin

tačno.net
Autor/ica 10.7.2021. u 09:33

Izvjestitelj UN-a: Izraelska naselja su ratni zločin

foto: dapd

Američki istražitelj za ljudska prava Michael Lynk je pozvao zemlje da pokažu Izraelu da treba snositi cijenu za ilegalnu okupaciju.

Izraelska naselja u okupiranom istočnom Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali predstavljaju ratni zločin, izjavio je američki istražitelj za ljudska prava i pozvao zemlje da pokažu Izraelu da treba snositi cijenu za “ilegalnu okupaciju”.

Michael Lynk, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava na okupiranom palestinskom teritoriju, govorio je na zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a, koji Izrael bojkotira i ne priznaje njegov mandat te ne sarađuje s njim.

“Zaključujem da izraelska naselja predstavljaju ratni zločin”, rekao je Lynk, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Naselja pokretač izraelske okupacije’

Kazao je da naselja krše zabranu okupatoru da prebacuje svoje civilno stanovništvo na okupiranu teritoriju i podliježu definiciji ratnog zločina prema Rimskom statutu, na kojemu je utemeljen Međunarodni krivični sud (ICC).

“Ovaj nalaz prisiljava međunarodnu zajednicu … da Izraelu jasno stavi do znanja da njegovo ilegalno zauzimanje i prkošenje međunarodnom pravu i međunarodnom mišljenju više ne mogu i neće biti besplatni”, rekao je Lynk na forumu u Ženevi.

Mnoge zemlje smatraju da naselja predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Izrael to osporava i poziva se na “biblijske i povijesne veze sa zemljom”, kao i na sigurnosne potrebe.

U drugom izvještaju Lynk navodi da su naselja “pokretač izraelske 54-godišnje okupacije”.

Sada postoji blizu 300 naselja u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, s više od 680.000 izraelskih doseljenika, kazao je.

‘Izrael drži 5.000 Palestinaca u zatvorima’

SAD, izraelski najbliži saveznik, koji ima status promatrača u Vijeću za ljudska prava UN-a, nije bio na listi govornika na raspravi.

Lotte Knudsen, ambasadorica Evropske unije pri UN-u u Ženevi, rekla je da su naselja nezakonita prema međunarodnom pravu, što je stav većine zemalja.

“Potezi poput prisilnih preseljenja, deložacija, rušenja i oduzimanja domova samo će dovesti do eskalacije postojećih napetosti”, kazala je ona.

Palestinski ambasador pri UN-u Ibrahim Khraishi je rekao da Izrael drži 5.000 Palestinaca u zatvorima, neke od njih duže od 20 godina.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 10.7.2021. u 09:33