Protekcionizam

Alexander Preker /Reuters 
Autor/ica 4.12.2020. u 10:39

Protekcionizam

Joe Biden: Privlači sa  „Buy American“ – Foto: Andrew Harnik / AP

Biden će za sada zadržati Trumpovu trgovinsku politiku sa Kinom

Je li Joe Biden gospodarski samo nešto prijateljskije izdanje Donalda Trumpa? Novi američki predsjednik rekao je „New York Timesu“: „Neću odmah poduzeti korake i to se odnosi i na carine.“

Piše: Alexander Preker /Reuters  02.12.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Donald Trump je izgubio američke predsjedničke izbore ali gospodarskopolitički moglo bi i pod Joe Bidenom postati neugodno. U svakom slučaju budući predsjednik SAD najavio je da će se za sada držati trgovinskih sporazuma koje je sa Kinom dogovorio sadašnji predsjednik.

„Neću odmah poduzimati korake i to se odnosi i na carine”, rekao je Biden za “New York Times”. “Neću ograničavati svoje mogućnosti.”

Biden je još dodao da će slijediti politiku koja cilja na kineske „nedozvoljene prakse“, među njima „krađa intelektualnog vlasništva, damping, ilegalne subvencije preduzećima“ i transfer tehnologije.

Demokratski pobjednik izbora u SAD zastupao je za vrijeme izborne kampanje protekcionističke pozicije. On se zalagao za kazneni porez za firme koje prebacuju radna mjesta u inostranstvo – i zahtijevao „Bay American“.

Yellen upozorava na „pad koji se sam od sebe  pojačava“

U januaru 2020. SAD i Kina potpisali su prvi djelomični dogovor o ublažavanju njihovog trgovinskog spora. Kina treba da kupuje dodatnu američku robu da bi smanjila ogroman trgovinski deficit SAD.

SAD su 2018. započele trgovinski spor pošto je Trumpu smetao trgovinski deficit SAD. Konflikt sa carinama i protucarinama opteretio je ne samo te dvije zemlje nego je kočio svjetsko gospodarstvo.

U Njemačkoj političari i gospodarstvo se nadaju, uprkos svemu, poboljšanju odnosa pod Bidenom. Savezni ministar gospodarstva Peter Altmaier govorio je nakon izbora da se nada „uređenim tokovima“ u međunarodnoj trgovinskoj politici. On je rekao da se nada da će se SAD opet jače internacionalno angažovati i da će biti moguće prevazići konflikte. O tome ovise i radna mjesta u Njemačkoj.

Trenutno SAD i dalje žestoko trpe pod gospodarskim posljedicama pandemije corone. Nominovana ministrica finansija Janet Yellen upozorava na potrebu neodložnog djelovanja: “Nedjelovanje će voditi do pada koji se sam pojačava i koji će donijeti još više pustošenja”, rekla je nekadašnja šefica američke emisione banke Fed prilikom formalnog predstavljanja. Govorila je o “američkoj tragediji”.

Yellen bi bila prva žena na čelu ovoga ministarstva u njegovoj 231-godišnjoj istoriji. Imenovanje još mora potvrditi senat gdje većinski odnosi ostaju nejasni do drugog kruga izbora početkom januara.

spiegel.de

Alexander Preker /Reuters 
Autor/ica 4.12.2020. u 10:39