Izraelski Vrhovni sud dao ‘zeleno svetlo’ sporazumu o pomorskoj granici sa Libanom

RSE
Autor/ica 23.10.2022. u 11:51

Izraelski Vrhovni sud dao ‘zeleno svetlo’ sporazumu o pomorskoj granici sa Libanom

Foto: REUTERS/Aziz Taher

Izraelski Vrhovni sud otvorio je u nedelju, 23. oktobra put za potpisivanje sporazuma o pomorskoj granici sa Libanom, nakon što je odbio žalbe u kojima je traženo da sporazum mora da odobri parlament, javlja AFP.

Potpisivanje sporazuma se očekuje u toku nedelje.

Izrael i Liban, koji su tehnički u ratu, dogovorili su se ranije ovog meseca o sporazumu uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o demarkaciji sporne morske granice, što je korak koji će verovatno omogućiti ponovnu proizvodnju na mediteranskim gasnim poljima.

AFP prenosi da su četiri desničarske izraelske grupe pokrenule pravni spor protiveći se sporazumu i tvrdeći da centristički premijer Jair Lapid poklanja “suverenu” izraelsku teritoriju, za šta je potrebno odobrenje parlamenta.

U Izraelu se održavaju izbori 1. novembra, pa su protivnici sporazuma u peticiji naveli da sporazum o ustupanju teritorije ne bi trebalo da se sklapa tokom izbornog perioda.

Protivnici sporazuma takođe su nastojali da primoraju vladu da održi referendum o uslovima potpisivanja sporazuma.

Međutim, tročlano veće najvišeg izraelskog suda odbacilo je sve žalbe na sporazum, prenosi AFP.

To znači da Lapidov kabinet, koji je takođe podržao uslove sporazuma, može dati konačno, obavezujuće odobrenje za potpisivanje.

Sporazum, čije se potpisivanje očekuje tokom naredne nedelje, stupiće na snagu kada SAD potvrde da su od Libana i Izraela dobile potvrdu da je sporazum u svakoj državi pojedinačno odobren.

Dve nacije će zatim uputiti Ujedinjenim nacijama zvanične dopise sa koordinatama dogovorene pomorske granice.

Prema sporazumu, Izrael ima puna prava nad gasnim poljem Kariš, na kome se očekuje da će proizvodnja gasa početi u roku od nekoliko nedelja.

Liban će imati puna prava da upravlja i istražuje takozvani rezervoar Kana ili Sidon, čiji delovi zalaze u teritorijalne vode Izraela, za šta će Izrael dobijati određenu naknadu.

RSE

RSE
Autor/ica 23.10.2022. u 11:51