Izraelska vojska ubila najmanje četvero Palestinaca

tačno.net
Autor/ica 7.2.2020. u 09:52

Izraelska vojska ubila najmanje četvero Palestinaca

foto: AP

Eskalacija je uslijedila nakon što je prošle sedmice američki predsjednik Donald Trump objavio plan za Bliski istok.

Broj Palestinaca ubijenih izraelskom vatrom u protekla 24 sata porastao je na najmanje četiri, a deseci su ranjeni uslijed pojačane napetosti na području okupirane Zapadne obale.

Izraelske snage u četvrtak su pucale i ubile dvojicu Palestinaca tokom demonstracija protiv rušenja palestinske kuće u u Jeninu.

Izraelska vojska saopćila je da je srušena kuća Ahmada Qanbe, Palestinca koji je optužen za pomaganje Hamasu na Zapadnoj obali.

Žestoki sukobi s mladim Palestincima izbili su nakon što su oni počeli bacati kamenje na izraelske trupe, tvrde svjedoci.

Također, palestinski državljanin pogođen je i ubijen u četvrtak, nakon što je otvorio vatru na izraelsku policiju u starom gradu Jeruzalemu, pri čemu je lakše ranio jednog policajca, objavila je policija.

U međuvremenu, u srijedu navečer, izraelske snage pogodile su i ubile 17-godišnjeg Mohameda al-Haddada tokom sukoba u Hebronu.

Trumpov plan pojačao nasilje

Izviještavajući iz Jeruzalema, Al Jazeerin reporter Harry Fawcett rekao je u četvrtak da izraelska vojska na Zapadnu obalu šalje bataljon s gotovo 1.000 dodatnih vojnika.

“Čini se da se izraelske snage sigurnosti pripremaju za potencijalno više nasilja u narednim danima”, kazao je Fawcett.

Eskalacija je uslijedila nakon što je prošle sedmice američki predsjednik Donald Trump objavio mirovni plan za Bliski istok, za kojeg kritičari kažu da je u velikoj mjeri naklonjen Izraelu, a Palestinci su ga odbili.

Trumpov prijedlog omogućava Izraelu da prisvoji sva svoja naselja i velike dijelove okupirane Zapadne obale.

Zauzvrat, plan bi omogućio Palestincima ograničenu autonomiju u raštrkanim enklavama okruženim Izraelom, ali samo ako ispune gotovo nemoguće uvjete.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je da je Trumpov plan “kreirao okruženje napetosti i eskalacija”, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 7.2.2020. u 09:52