Bjeloruska policija nastavila racije na nevladin sektor i medije

tačno.net
Autor/ica 15.7.2021. u 08:25

Bjeloruska policija nastavila racije na nevladin sektor i medije

foto: AFP

Bjeloruska policija izvršila je velike racije na grupe za zaštitu ljudskih prava i medije, uključujući Centar za ljudska prava Vyasna i Helsinški komitet Bjelorusije, u potezu kojim autoritarni vladar Aleksandar Lukashenko pojačava akcije protiv onih koji kritikuju njegov režim.

Najmanje desetak osoba je privedeno u racijama 14. jula koje su usmjerene na najmanje 19 nevladinih organizacija u Minsku i drugim gradovima.

Aktivisti su rekli da su među pretraženim uredima 14. jula bile i prostorije grupe za zaštitu prava Lawtrend, Udruženja bjeloruske Batslaushchyna (Otadžbine), projekta Imena, grupe Teritorija prava, organizacije za ljudska prava Gender Perspectives, Udruženja novinara Bjelorusije, Sindikat pisaca, Bjeloruski narodni front, pokret Za slobodu i BEROC centar za ekonomske istrage.

Vyasna je najveće tijelo za zaštitu prava u bivšoj sovjetskoj zemlji i jedan od glavnih izvora informacija o političkim hapšenjima i pritvaranjima.

Advokat Vyasne Uladzimer Labkovich rekao je na Facebooku da je policija pretražila i njegov dom, dok je Natallya Pinchuk, supruga predsjedavajućeg Vyasne Alesa Byalyatskog, za RSE rekla da je njen suprug neobjašnjivo prestao odgovarati na telefonske pozive.

Aleksandar Lukashenko proglašen je pobjednikom na izborima u augustu 2020. godine, što je pokrenulo proteste desetina hiljada Bjelorusa koji tvrde da su izbori namješteni. Demonstracije su trajale mjesecima dok su Bjelorusi tražili odlazak Lukashenka, koji je na vlasti od 1994. godine.

Sigurnosni zvaničnici žestoko su uzvratili demonstrantima, uhapsili hiljade i potisnuli većinu vodećih opozicionih ličnosti iz zemlje.

Nekoliko demonstranata je ubijeno u nasilnom suzbijanju protesta, a organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da se mučenje koristi protiv nekih od pritvorenih.

Lukashenko negira prevaru birača i odbio je da pregovara sa opozicijom koju predvodi Svjetlana Tihanovskaja, za koju pristalice kažu da je zapravo pobijedila na izborima u avgustu.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Kanada i druge zemlje odbile su da priznaju Lukashenka (66) kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su njemu i visokim beloruskim zvaničnicima sankcije kao odgovor na „falsifikovanje“ glasanja.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 15.7.2021. u 08:25