Izolirana Amerika: Veto u Vijeću sigurnosti nasuprot svima

tačno.net
Autor/ica 19.12.2017. u 09:51

Izolirana Amerika: Veto u Vijeću sigurnosti nasuprot svima

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Palestinski ambasador u UN-u odbacio je američki veto u Vijeću sigurnosti UN-a na odluku protiv nedavnog priznanja američkog predsjednika Donalda Trumpa Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti u ponedjeljak podržalo je svih 14 drugih članica, uključujući mnoge američke saveznike. Glasanje je istaklo sve veću izoliranost Washingtona o ovom pitanju koje je izazvalo masovne skupove podrške Palestincima širom svijeta.

Nakon glasanja Vijeća, palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour kazao je kako je „paradoks da, dok čekamo mirovni plan iz SAD-a, administracija odlučuje dodatno opstruirati mir i odgađati njegovu realizaciju“.

„Američka odluka ohrabruje Izrael da nastavi sa zločinima nad palestinskim narodom i nastavi sa okupacijom naše teritorije. Nikakva retorika neće sakriti ovo samozadovoljstvo prolongiranja okupacije“, dodao je on.

Stav PLO-a

U ponedjeljak je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), krovna kuća palestinskih političkih stranaka, objavila kako više ne prihvata SAD kao partnera u mirovnom procesu.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley kazala je na Vijeću sigurnosti kako je „SAD imao hrabrosti i poštenja da prizna osnovnu stvarnost“.

„Jerusalem je hiljadama godina bio politička, kulturna i duhovna domovina jevrejskog naroda – oni nemaju drugi glavni grad. SAD ima suverenitet odlučiti gdje će uspostaviti ambasadu“, dodala je, a za glasanje je kazala kako je to „uvreda koja neće biti zaboravljena“.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio se ambasadorici porukom na Twitteru.

Žaljenje Francuske

Uz Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu, SAD je stalni član Vijeća sigurnosti UN-a i može iskoristiti veto kako bi blokirao bilo koju rezoluciju.

Francois Delattre, francuski ambasador u UN-u, kaže kako njegova država žali zbog američke odluke o Jerusalemu.

„Ovaj nacrt rezolucije potvrđuje međunarodni stav o Jerusalemu koji postoji decenijama“, istakao je.

 Al Jazeera

tačno.net
Autor/ica 19.12.2017. u 09:51