Glad hara u razorenom Taclobanu

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 10:05

Glad hara u razorenom Taclobanu

Iako je najveći broj stanovnika tog grada evakuisan, oni koji su ostali u gradu suočavaju se sa teškim životnim uvjetima

TACLOBAN – Onur Coban/Kenan Yesilyurt

Stanovnici Taclobana na Filipinima nakon razornog tajfuna koji je pogodio Filipine 8. novembra i dan danas se suočavaju sa nedostatkom hrane i pitke vode, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je najveći broj stanovnika tog grada evakuisan, oni koji su ostali u gradu suočavaju se sa teškim životnim uvjetima.

Zbog nedovoljno hrane i vode, stanovnici nerijetko presreću strane državljane i novinare od kojih traže pomoć u hrani, vodi i drugim potrepštinama.

Tako 68-godišnji Hospicio Doldolea govori da su u nekim dijelovima grada, zbog manjka hrane, stanovnici počeli jesti meso pasa i mačaka.

Tijela smrtno stradalih u tajfunu, koja se već sedmicu nalaze na ulicama, danas će biti ukopana.

Zvaničnici iz ureda za vanredne situacije kažu da će tijela kamionima biti odvezena na udaljeno mjesto na kojem će biti ukopana.

Inače, broj mrtvih na Filipinima nakon udara tajfuna Haiyan porastao je na 4.460, objavile su jučer Ujedinjene nacije (UN). Pomoćnik glasnogovornika generalnog sekretarijata UN-a Farhan Haq kazao je da je tajfunom pogođeno 12 miliona ljudi. Prema njegovim riječima, oko 920.000 ljudi je bilo primorano napustiti svoje domove.

Tajfun Haiyan uzrokovao je jednu od najtežih prirodnih katastrofa u historiji Filipina, a vlasti tvrde da je za provedbu planiranog akcionog plana za normalizaciju situacije neophodno obezbijediti više od 300 miliona dolara humanitarne pomoći.

Spasilačke medicinske i tehničke ekipe nastavljaju sa radom na pretraživanju terena i čišćenju zakrčenih putnih komunikacija, a strahuje se da bi broj stradalih mogao biti i mnogo veći.

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 10:05