Izazovi krivičnog gonjenja Trumpa

RSE
Autor/ica 21.12.2022. u 09:11

Izazovi krivičnog gonjenja Trumpa

Foto: Arhiva

Preporuka komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa da Ministarstvo pravde podigne krivičnu optužnicu protiv Donalda Trampa (Trump) zbog napada na Kapitol od 6. januara 2021. zadala je bivšem predsjedniku novi udarac usred njegove kampanje za naredne izbore.

Ipak, pojedini stručnjaci smatraju da bi bilo kakva naredna odluka Ministarstva pravde u vezi “krivičnog upućivanja” bila rizična te politički i pravno složena, pišu svjetski mediji.

Pravni i politički izazov

Američki Kongres nikada ranije nije zvanično pozvao Ministarstvo pravde da podigne krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika.

To se, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times), promijenilo kada je kongresna komisija koja je istraživala prošlogodišnji napad na Kapitol preporučila suočavanje Trampa s federalnim tužilaštvom zbog njegovih pokušaja da obori rezultate izbora 2020. i podsticanja demonstranata koji su upali u dvorane Kongresa.

Svih devet članova dvostranačkog komiteta Predstavničkog doma podržalo je krivične prijave i ukupne nalaze istrage tokom završnog javnog postupka u ponedjeljak, 19. decembra.

Iako se taj korak dugo očekivao nakon što je niz eksplozivnih otkrića o Trampovom ponašanju 6. januara 2021. proizašao iz istrage tokom proteklih nekoliko mjeseci, preporuka kongresne komisije bi, ukazuje londonski list, mogla produbiti pravne probleme bivšeg predsjednika u trenutku kada je najavio novu kandidaturu za predsjedničke izbore 2024.

Rajan Gudman (Ryan Goodman), profesor prava na Univerzitetu u Njujorku kazao je da je Komitet predstavio mnogo inkriminirajućih informacija koje “ne mogu a da ne oblikuju donošenje odluka u Ministarstvu pravde”.

Međutim, odluka o procesuiranju ili negonjenju biće pravno i politički složena, ističe Fajnenšl tajms, dodajući da je prošlog mjeseca američki državni tužilac imenovao je Džeka Smita (Jack Smith) na mjesto specijalnog tužioca, zaduženog za rješavanje potencijalnih optužbi koje uključuju Trampa zbog njegove uloge u napadu na Kapitol, kao i za pogrešno rukovanje povjerljivim informacijama na njegovom imanju Mar-a- Lago, nakon što je napustio poziciju predsjednika.

Zaključci komiteta Predstavničkog doma nisu obavezujući za Smita, ali pravni stručnjaci smatraju da će tužilac i njegov tim teško moći da ignorišu te zaključke, napisao je Fajnenšl tajms, naglasivši da su preporuke o krivičnom gonjenju ipak novi udarac za Trampa nakon niza neuspjeha, uključujući poraze njegovih preferiranih kandidata na kongresnim izborima prošloge mjeseca.

Izjava o pokušaju državnog udara

Predstavnički dom jednoglasno je preporučio da se bivši predsjednik treba suočiti s četiri optužbe: za podsticanje pobune, ometanje službenog postupka Kongresa, urotu radi prevare SAD i urotu za davanje lažne izjave.

Optužbe se svode na tvrdnju da su Tramp i neki od njegovih ključnih saradnika pokušali državni udar koji je bio osmišljen da potkopa demokratski proces u SAD, napisao je Tajms (Times), dodajući da su slučajevi ukupno šest Trampovih zvaničnika također proslijeđeni Ministarstvu pravde.

Trampov advokat Džon Istman (John Eastman) optužen je za opstrukciju službenog postupka Kongresa i zavjeru za prevaru Sjedinjenih Država. Rudi Đulijani (Rudy Giuliani), bivši gradonačelnik Njujorka koji je postao Trampov advokat, optužen je za zavjeru s ciljem prevare SAD, kao i Mark Medouz (Meadows), koji je služio kao Trampov šef osoblja u Bijeloj kući.

Više od 800 ljudi optuženo je za učešće u napadu na Kapitol, ali preporukama o prvim krivičnim prijavama protiv Trampa i nekih od njegovih saveznika, Komitet se nada da će biti preduzete mjere protiv arhitekata napada.

Uprkos svemu, naglašava list, Tramp i dalje insistira da je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020. dok je istragu komiteta odbacio kao politički lov na vještice.

Kampanja pod tamnim oblakom

Trenutni problemi bivšeg predsjednika Donalda Trampa protežu se van izvještaja komiteta Predstavničkog doma, ali slučaj koji je panel iznio protiv njega dodatno komplikuje njegovu budućnost, ocjenjuje Njujork tajms (The New York Times).

Ivanka Trump, bivša viša savjetnica Donalda Trumpa i bivši američki predsjednik prikazani su na ekranu tokom saslušanja Odbora za istragu napada na američki Kapitol 6. januara, u Vašingtonu 19. decembra 2022.

Iako je tokom ljeta, kada su počela saslušanja pred komitetom Predstavničkog doma o dešavanjima na Kapitolu 6. januara 2021., Tramp i dalje bio visoka figura u republikanskoj politici, pola godine kasnije njegova prisutnost na političkoj sceni znatno je izblijedila, napisao je list ukazujući da je to najviše zbog njegovih vlastitih pogrešaka i pogrešnih procjena.

Međutim, Trampovo ‘slabljenje’ je također proizvod opsežnih dokaza koje je prikupio komitet Predstavničkog doma i sposobnosti da na uvjerljiv i živopisan način ispriča priču o njegovim nastojanjima da poništi izbore.

Komitet je, prema pisanju Njujork tajmsa, izbacio epizodnu priču o predsjedniku kojem je više puta rečeno da je izgubio i da su njegove tvrdnje o prevari izbora fantazija. Međutim, Tramp je nastavio s tvrdnjama o pokradenim izborima; izazvao je gnjev svojih pristalica koje je pozvao u Vašington na proteste a zatim je, napisao je list, stajao po strani dok se nasilje odvijalo.

U ponedjeljak, 19. decembra, na drugu godišnjicu Trampove objave na Tviteru (Twitter) kojom poziva svoje pristalice da dođu u Vašington da protestuju, obećavajući im da će “Biti divlje”, Komitet je završio svoj slučaj s preporukom da Tramp treba krivično odgovarati za svoje postupke ali i tvrdnjom da mu se više nikada ne smije dopustiti da bude na vlasti.

Bio je to, zaključuje Njujork tajms, simboličan korak koji je pridonio osjećaju da Tramp počinje svoju predsjedničku kampanju 2024. pod nizom vrlo tamnih pravnih oblaka. Iako još uvijek ima postojanu bazu podrške unutar stranke, nekoliko posljednjih anketa pokazuje da sve više republikanskih glasača podržava guvernera Floride Rona DeSantisa kao alternativu, napisao je njujorški list.

Izazovi dokazivanja

Ministarstvo pravde moglo bi imati poteškoća u dobivanju osuđujuće presude za svaku optužbu koju je uputio komitet Predstavničkog doma o Trampovoj ulozi u napadima na Kapitol 6. januara prošle godine, ukazuje u analizi Gardijan (The Guardian).

Iako su prijave uglavnom simbolične budući da Kongres nema mogućnosti prisiliti ministarstvo da podigne optužnice, ‘krivično upućivanje’ Komiteta je pružilo analizu mogućeg krivičnog ponašanja i popratne dokaze.

Dvostranačka komisija Predstavničkog doma koja istražuje napad na američki Kapitol održala je svoj posljednji sastanak 19. decembra kako bi glasala o krivičnom postupku protiv bivšeg predsjednika Trumpa.

Preporuke uključuju nekoliko odredbi koje će novi specijalni tužilac Džek Smit gotovo sigurno razmotriti, smatraju stručnjaci, ističući slučajeve koji se tiču optužbe za ometanje službenog postupka u vezi Trampovog pokušaja da odgodi potvrdu izborne pobjede Džoa Bajdena (Joe Biden) 6. januara, te optužbe za urotu radi prevare – jer radnja ne mora biti povezana s temeljnim krivičnim djelom osim narušavanja zakonite vladine funkcije nepoštenim sredstvima.

Međutim, dokazivanje optužbe za “urotu za davanje lažne izjave” bi se ipak moglo pokazati nezgodnim, smatraju pravni eksperti ističući da bi u tom slučaju tužioci morali dokazati da je Tramp bio lično upleten u uroti i da je znao da se ona koristi za podsticanje protuzakonite radnje.

Najveći izazov bi, ukazuje Gardijan na mišljenja stručnjaka, bio dokazivanje optužbe za podsticanje pobune jer bi tužilaštvo moralo pokazati da je Tramp u vrijeme objave na Tviteru 19. decembra 2020. ili tokom obraćanja 6. januara 2021. – kada je svojim pristalicama rekao da se “vražije bore” – znao za plan napada na Kapitol, bilo krajnje desnih ekstremističkih grupa Ponosni momci (Proud Boys) ili Čuvara zakletve (Oath Keepers).

Rizičan presedan

Iako je istraga kongresnog Komiteta zaduženog za istragu napada na Kapitol od 6. januara obavila koristan posao prikupljajući dokumente i stavljajući svjedoke pod zakletvu, optužnica protiv Trampa smatrala bi se političkom što bi moglo gurnuti američku demoktratiju u novu i opasnu eru, ocjenjuje u svom uredničkom komentaru Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Događaj od 6. januara bio je sramota dok su, naglasio je američki konzervativni list, Trampovo ponašanje tog dana i poslije, razlozi zbog kojih on ne bi trebao više nikada obavljati predsjedničku dužnost.

Ipak, prema ocjeni Volstrit džurnala, podizanjem optužnice protiv Trampa ministarstvo pravde bi rizikovalo postavljanje značajnog presedana: krivično gonjenje bivšeg predsjednika koji se kandiduje protiv sadašnjeg predsjednika.

Dokaz koji bi podržao takvu optužnicu morao bi biti neporeciv, s dovoljno jasnom pravnom teorijom da uvjeri većinu zemlje, uključujući većinu republikanaca. Inače bi, naglasili su urednici američkog lista, mogao rascijepiti zemlju na dva dijela što bi samo pomoglo Trampu u okupljanju većeg broja pristalica.

RSE

RSE
Autor/ica 21.12.2022. u 09:11