Francuski predsjednik u TV-intervjuu: Nevjerovatno optimistični monsieur Hollande

tačno.net
Autor/ica 30.3.2013. u 08:36

Francuski predsjednik u TV-intervjuu: Nevjerovatno optimistični monsieur Hollande

François Hollande u TV – inervjuu: Porez za bogate zaobilaznim putem

Nepopularni  François Hollande htio je u jednom TV- intervjuu pokazati Francuzima da je dorastao svojem poslu predsjednika. Odvažio se na opkladu na smanjenu nezaposlenost, obećava da neće povećavazi poreze – i kritikuje njemačku politiku u Evropi.

By: Mathieu von Rohr, Paris

Preveo: Ešref Zaimbegović

Od samog početka bila je jasno da je to nemoguća misija: TV – intervju u četvrtak većer na France 2 trebao je zaustaviti dramatično smanjenje podrške Françoisa Hollandea – podrška njemu se od njegovog nastupa na poziciju predsjednika skoro upolovila sa 60% na oko 30%.

Već je četiri mjeseca kako se Hollande poslednji puta obratio naciji, poslije toga nije se ukazivao i bio je za to oštro kritikovan. Sada je htio svojim nastupom prije svega poslati simboličnu poruku: Francuska ima predsjednika, iako poslednjih mjeseci to nije tako izgledalo. A predsjednik ima stvari pod kontrolom.

Hollandeu je to uspjelo – toliko koliko je bilo moguće kad se ustvari nema reći mnogo konkretnoga. Njegov nastup je mješavina podučavanja, najave, motivacionog govora i neuobičajenog jasnog teksta: Nezaposlenost će se smanjiti, porezi se neće dalje povećavati i birokratija će se smanjivati – na koncu je čak objavio da će Francuzi za svoju mirovinu morati duže raditi. A za Evrokrizu mu je izletjelo: “ Kao što znate gospođa Merkel i ja nemamo ista stanovišta.”

To nije uobičajeni predsjednički intervju kakav je inače poznat u Francuskoj: Sarkozy je rado iznosio svoja razmišljanja pred trojicom novinara sjedeći za svojim pisaćim stolom  u Jelisejskoj palači – kritička pitanja nisu bila predviđena. Žanr predsjedničkog intervjua ima u Francuskoj malo povezanosti sa žurnalizmom, to je prije monolog koji je prekidan uljudnim primjedbama.

Ovoga puta je bilo drugačije: Studio je bio uređen kao borbena arena, u sredini velikog prostora punog ekrana sjedili su predsjednik i moderator David Pujadas jedan preko puta drugoga za malim kvadratnim stolom. Predsjednik koji inaće rezidira izdvojen u svome zamku tu je izgledao malen i normalan.

 “Sva sredstva su tu”

 “U zemlji ima razočarenja, gubljenja iluzija”, tako počinje Pujadas svoj intervju. „Radi se o Vama i vašoj poziciji. Mnogi ljudi se pitaju da li u ovoj oluji imate autoritet i čvrstu ruku.”

Hollande sjedi na početku na svojoj stolici napet  i pomalo ukočen. Ne odgovara na pitanje, ali zato govori da je uvijek bio svjestan toga do čega ide. Onda priča o tome šta je već preduzeo: smanjene poreza  firmama, planirana reforma radnog prava – “ sva sredstva su tu”, tvrdi Hollande. Zvuči kao gramofonska ploča, koji smo više puta slušali, ne kao predsjednik nego kao komentator, ponekad čak kao profesor ekonomije.

Tada ipak ide Hollande pred cijelom nacijom na jednu prilično hazardnu ocjenu: Nezaposlenost će rasti do kraja ove godine, kaže on, a onda će početi da se snižava. Kako on to zna, ne kaže. Kupuje si time nešto vremena; ali ako se njegovo predviđanje ne ostvari stvorio si je jedan problem više.

Nije isključeno da u ovim dosadnim prvim minutima mnogi ljudi, koje bi predsjednik htio osloviti, isključuju TV. Ipak u toku emisije uspjeva predsjednik da govori dinamičnijim tonom. Kao što se često dešava, kad dospije u nevolju dobija Hollande na odlučnosti i spremnosti na brzi odgovor.

Voditelj Pujadas pritišče ga pitanjima o Evropolitici: Da li Francuska uopšte igra neku ulogu? Zar Njemačka ne odlučuje o svemu, moguće čak zajedno sa Holandijom i Finskom?

Hollande objašnjava još jednom da je konačno progurao “ razvojni pakt”. On je također “odlučno sudjelovao u tome da je Evro kriza sada regulisana”. Preostale su samo male zemlje. Kad ga žurnalist opet pita zašto se, uprkos svojim najavama, ne suprotstavlja  “Austeritätspolitici” ( politika stroge štednje države, prim.prev.) u Evropi Holland upozorava: Sa politikom stroge štednje neće u Evropi nikada biti rasta niti izravnanih budžeta.: “ Hoćete li da vidite ekstremiste u Evropi, čak neonaciste?”

 “Prijateljska napetost” sa Angelom Merkel

Tada kaže Hollande neuobičajeno otvoreno: Između njemačke i francuske vlada “prijateljska napetost”. Tada mu se otela jedna rečenica pri čemu je izgledalo da bi bio rad da je nije započeo. Međutim morao ju je do kraja izgovoriti: “Kao što znate gospođa Merkel i ja… nemamo isto stajalište.” To je stvarno poznato, međutim normalno se javno ne govori.

Kada se radi o francuskoj industriji koja slabi pokazuje se kod Hollandea takođe nešto rivaliteta sa Njemačkom: “Ja računam na naša preduzeća”, kaže on. “Je li Njemačka jača nego mi? Ne!” Dva puta u toku većeri rekao je: “La France est un grand pays”, Francuska je velika zemlja.

Hollande neće više da izgleda kao neko ko čeka, nego kao neko ko djeluje. Njegov proritet je smanjenje nezaposlenosti, njegov cilj je rast. On obečava “ šokirajuće pojednostavljenje”, smanjiće birokratiju, to će dobro doći preduzećima. Oni koji dobro zarađuju neće dobijati kao do sada ponekad ogromna poreska olakšanja za obitelj. Jednim trikom hoće da zaobiđe odluku ustavnog suda o nezakonitosti 75% poreza za milionere – porez sad treba da plati firma.

To međutim ostaje jedino obračanje Hollandea lijevici, koja ga već dugo neumoljivo kritikuje kao i konzervativci. Inaće se Hollande pozicionira jasnije u centru nego do sada: 2013. i 2014. neće biti novih poreza, kaže on. Ubuduće se budžet mora izravnavati štednjom. On jasno kaže: Doba za mirovinu mora u budućnosti biti viša – za to nije dao nikakve detalje, najava je ipak značajna za jednog predsjednika, za koga  je, između ostalog zbog njegovoga obećanja sniženja doba za mirovinu, glasao jedan dio stanovništva.

 “Ja sam debelokožac, ja sam hladnokrvan”

“Ja nisam više predsjednik socijalista, ja sam predsjednik svih Francuza”, kaže Hollande u jednom momentu. Pokazaće se je li to više od već poznatih činjenica. jer predsjednik je ostao i ovo veče vjeran svome maniru, bježati u opšte stvari i izbjegavati konkretnost. Ostao je uznemirujući utisak da on smatra dosadašnje gospodarske reforme za dovoljne.

Na kraju razgovora Hollande kaže: „ Ja sam debelokožac, ja sam hladnokrvan. “Neće se predati kod prvog protuudara, njegova odgovornost je da vodi zemlju u borbi. „ Ja želim da budem ocijenjen prema jednom mjerilu: Da li sam uradio dobro za Francusku.“

To su lijepe riječi. Ali one će malo pomoći da se popularnost Hollandea poveća. On je svoj nastup uspješno okončao, međutim njegovoj omiljenosti može pomoći samo jedno: gospodarsko poboljšanje i opadajuća nezaposlenost.

Da li Hollande dovoljno preduzima da bi ekonomika opet rasla, na tome ostaje velika sumnja i poslije ovoga velikoga  intervjua. On je time dobio samo jedan predah – njegov optimizam sa aspekta teške krize u Francuskoj djeluje kao otrgnut od stvarnosti.

spiegel.de

 

 

tačno.net
Autor/ica 30.3.2013. u 08:36