SAD obećale saradnju sa saveznicima nakon sankcija Rusiji

tačno.net
Autor/ica 30.7.2017. u 08:32

SAD obećale saradnju sa saveznicima nakon sankcija Rusiji

Američke vlasti obećale su danas usku saradnju sa svojim saveznicima nakon što je Kongres glasao o nacrtu zakona o novim sankcijama Rusiji, koje su izazvale negodovanje u Evropi.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je ranije danas da će potpisatizakon o sankcijama koje se odnose i na Iran i Severnu Koreju.

“Gotovo jednoglasno usvajanje nacrta zakona u Kongresu predstavlja jaku volju američkog naroda da Rusija preduzme mjere za poboljašavanje odnosa sa SAD”, rekao je šef američke diplomatije Rex Tillerson.

Tillerson je dodao da će njegova zemlja usko sarađivati sa svojim saveznicima kako bi “poruke upućene Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji bile u potpunosti prenesene”.

Šef diplomatije Sjedinjenih Država je dao izjavu kako bi ohrabrio evropske zemlje koje su negodovale nakon odluke Kongresa.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je izjavio da Evropa “neće prihvatiti” sankcije koje je usvojio Kongres, koje se odnose na poslovanje sa evropskim preduzećima.

Nove američke sankcije bi mogle da utiču na kažnjavanje preduzeća koja rade na gasovodima iz Rusije, tako što bi se ograničio njihov pristup američkim bankama ili mogu da budu isključene sa američkog tržišta.

RSE

tačno.net
Autor/ica 30.7.2017. u 08:32