Istorijski momenat za žene u Saudijskoj Arabiji. Sada legalno smiju sjesti za volan, otvaraju se i specijalne autoškole

ČTK
Autor/ica 24.6.2018. u 11:14

Istorijski momenat za žene u Saudijskoj Arabiji. Sada legalno smiju sjesti za volan, otvaraju se i specijalne autoškole

Foto: Reuters

Od ove nedjelje žene u Saudijskoj Arabiji će moći voziti osobna i teretna vozila i motocikle. Religiozno konzervativna apsolutna monarhija bila je poslednja zemlja na svijetu gdje žene nisu smjele sjesti za volan. Niz aktivistkinja u borbi za pravo voziti auto su se čak našle u zatvoru. Sa dolaskom krunskog princa Muhammada bin Salmana lani u junu u zemlji je proveden niz reformi koje umanjuju restrikcije prema ženama ili otvaraju gospodarstvo.

Izvor: ČTK
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Monarhija i njene pristalice obrazlažu odluku da žene mogu voziti između ostaloga i globalizacijom ili velikim brojem obrazovanih žena koje imaju volju da grade karijeru. Te žene su do sada zavisile od muškaraca u porodici i vozača koji su ih vozili tamo gdje su htjele. Nove mjere bi to trebale promjeniti. Uprkos tomu da u zemlji važi sistem starateljstva koji je kombinacija tradicije i zakona a od žena traži da bi za neke osnovne odluke imala saglasnost muškarca – oca, brata ili supruga – za dobijanje vozačke dozvole to neće biti potrebno.

Prve vozačke dozvole Saudijska Arabija je počela izdavati početkom mjeseca. Dobile su ih žene koje su imale vozačke dozvole izdate u inostranstvu, između ostalog u Libanu, Britaniji i Kanadi. Autoškole za žene osnovane su u pet mjesta u kraljevstvu a obuku će zasada vršiti žene koje su vozačku dozvolu dobile u inostranstvu.

Proširenje prava žena

U ultrakonzervativnoj monarhiji žene još uvijek ne smiju naprimjer raditi, putovati ili se udati bez saglasnosti muškog staratelja. Tek u decembru 2015. žene su po prvi puta mogle birati i kandidovati se na izborima a lani je bilio objavljeno da će moći ići u školu ili ljekaru bez pratnje i osnivati firmu bez staratelja. U januaru je bilo dozvoljeno ženama da učestvuju na sportskim akcijama ali su morale biti u odvojenim sekcijama ili zonama za porodicu; u aprilu je bila organizovana prva ženska biciklistička utrka. Ove godine u februaru bilo je omogućeno ženama da se prijave u armiju ali neće biti slane u borbene operacije. Prema februarskom proglašenju uticajnog vjerskog savjeta žene ne moraju nositi abaju, slobodni dugi ogrtač, koji sakriva njeno tijelo do peta i pokriva  kosu a ponekad i lice. Mnoge žene su međutim na to navikle i nose je i dalje.

Među ženama koje neće učestvovati na današnjim proslavama je i niz aktivistkinja za prava žena uključujući i nekoliko feministkinja koje su 1990. demonstrirale za pravo žena voziti auto. Prema analitičarima na taj način vlada ih upozorava da si ne pripisuju zasluge za izmjenu zakona. Prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u Saudijskoj Arabiji je još uvijek u zatvoru osam aktivistkinja za prava žena. Suočene su sa ozbiljnim optužbama kao naprimjer špijunaža ili podsticanje na pobunu.

Mnogo žena zaposlenih u socijalnim službama se ipak radije koncentriše na prava koje su žene u Saudijskoj Arabiji dobile nego na to što je još uvijek zabranjeno, piše američki The New York Times.

Prema londonskoj konsultantskoj firmi Facts Global Energy interes za vozačku dozvolu moglo bi pokazati 65% saudijskih žena, što je oko šest miliona žena. Za period do 2020. računa se da bi vozačku dozvolu moglo imati oko tri miliona žena. Vlesnice međunarodnih vozačkih dozvola će moći u kraljevstvu voziti jednu godinu a onda moraju zatražiti domaću dozvolu. Dozvolu za vožnju privatnih auta mogu imati žene starije od 18 godina a za javni saobaraćaj starije od 20 godina što je isto kao kod muškaraca.

ihned.cz

ČTK
Autor/ica 24.6.2018. u 11:14