Književnici u Njujorku na javnom čitanju dela Salmana Ruždija

RSE
Autor/ica 20.8.2022. u 09:45

Književnici u Njujorku na javnom čitanju dela Salmana Ruždija

Foto: Timothy A. Clary/AFP via Getty Images

Brojni pisci, među kojima Pol Oster (Paul Auster) i Gej Taliz (Gay Talese), okupili su se 19. avgusta u Njujorku na javnom čitanju dela Salmana Ruždija u znak podrške britanskom piscu indijskog porekla koji je prošle nedelje izboden nožem.

Nekoliko desetina pisaca i Ruždijevih prijatelja je čitalo dela književnika na stepenicama javne biblioteke u njujorškoj četvrti Menheten, a Ruždi je mogao onlajn da prati to dešavanje iz svoje bolničke sobe.

Ruždi je 12. avgusta izboden nožem dok je držao predavanje u zapadnom delu države Njujork.

Pisac je evakuisan helikopterom, bio je kratko vreme na respiratoru, operisan je i sada je njegovo stanje stabilno.

Gej Taliz je čitao odlomak Ruždijevog romana “Zlatna kuća” dok je irski pisac Kolum Makan (Colum McCann) pročitao deo eseja “Van Kanzasa” koji je Ruždi 1992. godine objavio u časopisu Njujorker (The New Yorker).

Ruždi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi “Satanski stihovi” koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju i da živi pod policijskom zaštitom jer je iranski ajatolah Homeini 1989. godine izdao verski dekret (fatvu) kojim je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Napadač koji je ranio pisca je Hadi Matar (24) uhapšen je posle napada, a na sudu se izjasnioda nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

RSE

RSE
Autor/ica 20.8.2022. u 09:45