IDIL objavio Al-Baghdadijevu poruku, pozvao muslimane širom svijeta na borbu

tačno.net
Autor/ica 15.5.2015. u 09:15

IDIL objavio Al-Baghdadijevu poruku, pozvao muslimane širom svijeta na borbu

IDIL je objavio audioporuku za koju tvrdi da potječe od njenog lidera Abu Bakra al Baghdadija, koja će, ako njena autentičnost bude potvrđena, biti njegova prva u proteklih nekoliko mjeseci.

Al Baghdadi je pozvao muslimane da “emigriraju u kalifat”, koji je proglašen u dijelovima Sirije i Iraka. S obzirom na to da poruka govori i o sukobima u Jemenu, jasno je da je snimljena nedavno.

Analitičari tvrde da se čini kako je zaista riječ o Al-Baghdadijevom glasu, ali to nije zvanično potvrđeno.

Šta se zapravo dogodilo s vođom IDIL-a još uvijek nije potpuno jasno. Ranije je objavljeno da je teško ranjen u zračnom napadu koalicijskih snaga, a Radio Iran je čak objavio i da je mrtav.

Navodna Al-Baghdadijeva poruka je stigla u vrijeme kada su snage IDIL-a došle na manje od dva kilometra od Palmyre, jednog od arheoloških dragulja Bliskog istoka, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sirijski zvaničnici su upozorili da će IDIL uništiti Palmyru ukoliko je zauzme.

Najnovija poruka je objavljena putem medija Al Furqan, a pojavila se na nekoliko internet stranica.

Glas u poruci je jasan, odlučan, a u nekim dijelovima i melodičan.

Ako se poruka ispostavi autentičnom, to će biti i definitivan znak da nije mrtav, no, s obzirom na to da ga je nemoguće vidjeti, mogućnost da je povrijeđen još uvijek je aktuelna. Ipak, s obzirom na to da je poruka zapravo govor dug 33 minute, teško je vjerovati da ga je mogla održati osoba sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U poruci govornik koristi religijske citate i poziva muslimane širom svijeta da se pridruže IDIL-u.

“Nijedan musliman nema izgovor da se ne pridruži IDIL-u. Dužnost svakog muslimana je da se pridruži borbi. Pozivam vas da uzmete oružje i borite se bez obzira na to gdje se nalazite. Islam nikad nije bio religija mira, islam je religija rata. Ovo nije rat IDIL-a, ovo je rat svih muslimana, ali ga IDIL širi. Ovo je rat protiv nevjernika. Nema moći, časti, sigurnosti i prava osim pod sjenom kalifata”, navodi se u poruci.

Al Baghdadijeva posljednja poruka je objavljena u novembru prošle godine. Prvi i jedini put u javnosti se pojavio u Mosulu nakon što su snage IDIL-a zauzele ovaj irački grad.

Iračko ministarstvo odbrane je prije dva dana objavilo da je u zračnom napadu poginuo drugi čovjek IDIL-a Abdul Rahman Mustafa Mohammed.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 15.5.2015. u 09:15