Hollande: Francuska podržava formiranje država Izrael i Palestina

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 15:17

Hollande: Francuska podržava formiranje država Izrael i Palestina

Foto: REUTERS

U obraćanju poslanicima Knesseta istakao je da Francuska podržava formiranje dvije nezavisne i suverene države, Izraela i Palestine

JERUSALEM – Francuski predsjednik Francois Hollande u okviru zvanične posjete Izraelu izjavio je da je potrebno fromirati “države Izrael i Palestinu sa glavnim gradom Jerusalemom”, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju posalnicima Knesseta, istakao je da Francuska podržava formiranje dvije nezavisne i suverene države, Izraela i Palestine.

“Razgovarao sam sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom o mirovnim pregovorima između Palestine i Izraela. Mislim da je potrebno formirati dvije države, Izrael i Palestinu, sa glavnim gradom Jerusalemom”, kazao je on.

Napomenuo je da je vrlo značajno za mirovne pregovore da se prestane sa izgradnjom ilegalnih naselja.

“Potrebno je pronaći rješenje kojim će biti riješena sva pitanja između Izraela i Palestine. Potrebno je da se prestane sa izgradnjom ilegalnih naselja. Također, potrebno je nastaviti sa slanjem pomoći Palestincima kako bi stabilizirali svoju ekonomiju”, rekao je Hollande.

Uputio je i poziv arapskim zemljama da uspostave dobre i mirne odnose sa Izraelom kako bi se stabilizirao cijeli region Bliskog istoka.

“Potrebno je da Izrael nastavi i sa oslobađanjem palestinskih zatvorenika. Također, pozivam arapske zemlje na izgradnju dobrih odnosa sa Izraelom. Sami bilateralni sastanci nisu dovoljni”, izjavio je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tom prilikom uputio poziv palestinskom predsjedniku da u Knessetu prizna hiljadugodišnje postojanje Izraela.

“Pozivam predsjednika Abbasa u Knesset da prihvati činjenicu da su Jevreji na teritoriju Izraela živjeli hiljadama godina”, rekao je Netanyahu dodajući kako bi uskoro mogao posjetiti Ramallah.

“Prihvatamo mirno rješenje kojim bi bila priznata država Izrael. Podržavam dvodržavno rješenje kako bi riješili sve naše probleme”, kazao je izraelski premijer.

Na kraju je poručio kako svijet ne smije dozvoliti Iranu da posjeduje nuklearno oružje jer to, navodno, predstavlja direktnu prijetnju sigurnosti i opstojnosti Izraela.

“Ne smijemo dozvoliti Izraelu da posjeduje nuklearno oružje. To je najveća prijetnja opstanku Izraela na ovim prostorima”, rekao je on.

 

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 15:17