SAD i EU blokiraju kandidaturu Bjelorusije za pristup WTO

tačno.net
Autor/ica 25.3.2022. u 09:06

SAD i EU blokiraju kandidaturu Bjelorusije za pristup WTO

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Sjedinjene Države, Evropska unija (EU) i većinom zapadni saveznici blokirali su kandidaturu Bjelorusije za pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), rekavši da je njeno saučesništvo u ruskoj invaziji na Ukrajinu čini neodgovarajućom za članstvo u globalnoj trgovinskoj grupi.

Države G7 i saveznici već su oduzeli Moskvi privilegovani trgovinski tretman u WTO-u, poznat kao status “najfavorizovanije nacije”, otvarajući tako put da se udare veće carine i tarife na uvoz u Rusiju ili da ga potpuno zabrane.

Grupa je zaustavila rad na procesu pristupa Bjelorusije WTO-u nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko grubo ugušio proteste nakon izbora i njegovog ponovnog dolaska na mjesto predsjednika 2020. za koje opozicija tvrdi da su namješteni.

G7 je u četvrtak, 24. marta dostavila dokument Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u kojem se oštro osuđuje neprovocirana ruska invazija na Ukrajinu koju je pomogla Bjelorusija. Rusija koja agresiju na Ukrajinu naziva “specijalna vojna operacija”, koristila je teritoriju Bjelorusije za napade.

“Osuđujemo Bjelorusiju za saučesništvo u ruskoj agresiji, što je suprotno vrijednostima i principima Svjetske trgovinske organizacije i pravednog poretka utemeljenog na pravilima”, stoji u dokumentu.

“Iz tih razloga zaključili smo da Bjelorusija nije podobna za članstvo u WTO-u. Nećemo dalje razmatrati njen zahtjev za pristupanje”, navodi se.

Članovi grupe su među ostalim Albanija, Australija, Velika Britanija, Kanada, Island, Japan, Crna Gora, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Južna Koreja i Ukrajina.

RSE

tačno.net
Autor/ica 25.3.2022. u 09:06