Hoće li Kina prestići Sjedinjene američke države ili će se stvoriti nova realnost?

tačno.net
Autor/ica 18.5.2013. u 08:45

Hoće li Kina prestići Sjedinjene američke države ili će se stvoriti nova realnost?

Kina kao najveća svjetska ekonomija već za tri godine?

By: Barbora Malá

Preveo: Ešref Zaimbegović

Kina kao najveća svjetska ekonomija već za tri godine? Takvu sudbinu joj prognozira martovski izvještaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ali mnogi analitičari sadržaj izvještaja smatraju za previše optimistički i upozoravaju na prevelika očekivanje održavanja u budućnosti silnog rasta ekonomije iz prošlih godina. Dok USA oživljavanje, među ostalim potpomognuto i brzim razvojem iskorištavanja plina iz škriljca, može brzo dovesti do tempa rasta od prije krize, kineska ekonomija će pod pritiskom strukturalnih reformi i jače valute vjerovatno nastaviti sa usporavanjem.

OECD u martovskom izvještaju ocjenjuje da je kineska ekonomija na dobrom putu ka četvrtom uzastopnim  kvartalu brzog rasta i da bi 2016. godine svojom veličinom (nakon eliminisanja valutnih uticaja) trebala prestići tu američku. Kina trenutno ima drugu najveću ekonomiju svijeta nakon što je 2010. prestigla Japan. Tome su predhodile tri decenije silnog gospodarskog rasta čiji tempo je u prosjeku dostizao 10 %.

Međutim, u prvom kvartalu ove godine kineska ekonimika je neočekivano usporila rast na 7,7%  sa 7,9% , čemu su najviše doprinijeli slabija industrija i investicije. Nestabilnost rasta druge najveće ekonomike svijeta demonstrirali su i posljednji podaci iz aprila o industriji, koja je neočekivano usporila dok su izvozne narudžbe kineskih firmi značajno opale. Uslovi u kineskom sektoru službi bili su u aprilu, prema istraživanju HSBC, najlošiji za posljednje dvije godine.

Za cijelu prošlu godinu kineska ekonomija je porasla za 7,8% što je bio najgori rezultat od 1999. godine. Kineski mediji citiraju izvore iz kineske vladajuće partije prema kojima će zemlja poslije ovogodišnjeg cilja rasta gospodarstva od 7,5% za iduću godinu postaviti kao cilj tempo od 7%. Izvori međutim ističu da dok petogodišnji plan do 2015. treba za ispunjenje svojih ciljeva godišnji tempo rasta ekonomije od 7%, martovska izjava premijera Li Keqianga o ciljevima za dekadu do godine 2020. računa sa prosječnim rastom ekonomije od 7,5% da bi se ispunili zadani ciljevi.

Među glavne razloge zašto će Kina teško prestići USA tokom tri godine ekonomisti stavljaju sadašnje napore Pekinga da se preorjentiše sa ekonomije nošene investicijama i izvozom na gospodarstvo zasnovano na domaćoj potrošnji. Osim toga kineska valuta renminbi je za posljednje tri godine ojačala za oko jednu desetinu a time se gubi nekadašnja konkurentska prednost kineskih izvoznika. Ekonomisti također upozoravaju da američka ekonomija nije na izdisaju nego bi nasuprot tomu trebala narednih godina nastartovati rast, između ostalog i zahvaljujući boomu eksploatacije plina iz škriljca koji značajnom mjerom doprinosi energetskoj samostalnosti zemlje.

“2014. a možda i na kraju ove godine očekujemo u cjelini jako poboljšanje u USA na nivou godišnjeg rasta od 3 do 4%, dok Kinu čeka strukturalno usporavanje,” piše ekonomistka Lombard Street research Freya Beamish. “Ukoliko Kina postavi ispravne reforme ka uravnoteženju tamošnje ekonomije, što je dobar scenario, onda će godišnji porast biti samo do 5%,” dodala je Beamish. Njene riječi odslikavaju većinsko mišljenje prema kojemu Kina ne može održati brzi tempo rasta ekonomije iz posljednjih godina. “Kina se nalazi na strategijskom gospodarskom raskršču i sukobljava se sa izazovnim promjenama u modelu rasta. Najveća greška, koju možete uraditi u bilo kojoj ekonomiji – uključujući Kinu – je jednostavno ekstrapolirati trend iz prošlosti u budućnost. Istorija se vrlo rijetko drži pravih linija,” istakao je glavni strateg njujorške Silvercrest Asset Management Patrick Chovanec. “Kineska ekonomija usporava ka novoj realnosti dok USA dobijaju impulse iz renesanse energetike,” podržao je njegove riječi Vishnu Varathan z Mizuho Corporate Bank. Još je dodao:”K tomu USA koristi i dinamički demografski trend zahvaljujući imigraciji, dok kineska populacija stari.”

patria.cz

tačno.net
Autor/ica 18.5.2013. u 08:45