Heroina Skandinavije: Jedna prkosna Šveđanka na 300 nacista

tačno.net
Autor/ica 5.5.2016. u 10:01

Heroina Skandinavije: Jedna prkosna Šveđanka na 300 nacista

Tess Asplund, 42-godišnja Šveđanka stala je pred tristotinjak neonacista koji su marširali švedskim Borlangeom, prkosno dižući pesnicu u zrak.

U ovom gradu u centralnoj Švedskoj djeluje militantna neonacistička organizacija Nordijski pokret otpora, koja je na Praznik rada organizirala marš.

Fotografija Davida Lagerlofa koja prikazuje njen tihi protest obišla je svijet, a najčešće je prenošena u Skandinaviji, čija se multikulturalna društva bore s jačanjem ksenofobnih pokreta.

Već je nazivaju ikonom moderne historije Švedske. Asplund kaže da je to čudi.

“Normalno mi je da dižem pesnicu na demonstracijama, ovo mi nije novo”, kazala je Asplund, koja je aktivna u civilnom društvu već 26 godina, za švedeski portal P4 Dalarna.

“Kada sam vidjela kolonu jednostavno sam osjetila – ‘vi ne biste trebali biti tu’ i onda me jedan od njih počeo netremice gledati i ja sam gledala isto u njega. Nije rekao ništa, nisam ni ja rekla ništa, a onda je došla policija i maknula me”, ispričala je.

Kad je upitana je li se uplašila ispred stotina pripadnika Nordijskog pokreta otpora, čiji su brojni članovi osuđeni za nasilne zločine, Asplund odgovara: “Ne bojim se ja njih”.

Izvor: YouTube

N1

tačno.net
Autor/ica 5.5.2016. u 10:01