Grupe za ljudska prava protiv kandidature zvaničnika UAE-a za predsjednika Interpola

tačno.net
Autor/ica 7.5.2021. u 08:55

Grupe za ljudska prava protiv kandidature zvaničnika UAE-a za predsjednika Interpola

foto: jeuneafrique.com

Kandidaturom Al-Raisija UAE pokušava kupiti međunarodni ugled i oprati tragičnu statistiku o ljudskim pravima, navedeno je.

Kandidatura zvaničnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za predsjednika Interpola mogla bi ugroziti predanost međunarodne policijske organizacije zaštiti ljudskih prava, upozorili su Human Rights Watch (HRW) i Zaljevski centar za ljudska prava (GCHR).

Ahmed al-Raisi je od aprila 2015. glavni inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova UAE-a, a i član je Izvršnog komiteta Interpola.

„Izbor Al-Raisija za predsjednika Interpola sugerisao bi da članice organizacije ne gaje zabrinutost o progonu kritičara u UAE-u“, rekao je izvršni direktor GCHR-a Khalid Ibrahim u zajedničkoj izjavi sa HRW-om.

„Njegova kandidatura je još jedan pokušaj UAE-a da kupi međunarodni ugled i opere svoju tragičnu statistiku o ljudskim pravima,” dodao je.

Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok, kazao je da bi izborom visokog zvaničnika „nasilne državne institucije za predsjednika, Interpol riskirao kredibilitet međunarodne organizacije koja poštuje ljudska prava“.

‘Mučenja u zatvorima’

Al-Raisi je prošle godine optuživan da je odgovoran za mučenje britanskog studenta i fudbalskog navijača.

Matthew Hedges 2018. je sumnjičen za špijunažu u korist britanske obavještajne agencije, a u zatvoru je proveo skoro sedam mjeseci, većinom u samici.

Naveo je da je Al-Raisi odgovoran za njegovo zatvaranje i mučenje, a u srijedu, obljavljeno je da je podnio prijavu protiv četiri emiratska zvaničnika, uključujući i Al-Raisija, zbog napada, zatvaranja i namjernog nanošenja psihičkih povreda tokom njegovog boravka u zatvoru u Abu Dhabiju.

U martu 2020., eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvali su UAE da izvrši reformu i popravi uslove u zatvorima, u kojima se, kako navode, „provode mučenja ili nehumane ili degradirajuće mjere kažnjavanja“.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 7.5.2021. u 08:55