Otvoren najveći prelaz iračko-sirijske granice

tačno.net
Autor/ica 1.10.2019. u 09:38

Otvoren najveći prelaz iračko-sirijske granice

Foto: AP/Hadi Mizban

Poslije sedam godina, Irak i Sirija su u ponedjeljak otvorili glavni prelaz na zajedničkoj granici, koji nije radio zbog sirijskog rata i borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Otvaranje prelaza koji povezuje mjesta Qaim u Iraku i Bukamal u Siriji trebalo bi ojačati trgovinu te dvije arapske države.

Agencija AP dodaje kako će ono doprinijeti i jačanju utjecaja Irana, pošto će vojnim formacijama u Iraku koje Teheran podržava omogućiti lakši pristup istočnoj Siriji u vrijeme rasta tenzija između Teherana i Sjedinjenih Američkih Država.

Ova oblast je mjesto sukoba kurdskih boraca, koji imaju podršku SAD-a, i snaga sirijske Vlade i njihovih saveznika, koje podržava Iran.

Zatvoren 2012. godine

Ministar unutrašnjih poslova Sirije Mohammed Khaled Rahmoun prešao je u pratnji sirijskih vojnika na iračku stranu granice, gdje su se vojnici dvije države grlili i slikali.

Brojni Iračani i Sirijci koji žive u pograničnim mjestima također su prisustvovali slavlju.

Prelaz Bukamal je zatvoren 2012. godine, pošto su sirijski pobunjenici, koji pokušavaju srušiti vlast predsjednika Bashara al-Assada, zauzeli velike dijelove istočne Sirije.

Qaim i Bukamal su potom bili pod kontrolom ISIL-a do 2017. godine, kada su sirijska i iračka vojska oslobodile ta mjesta.

Poraz ISIL-a u Siriji proglašen je u martu ove godine.

AJB

tačno.net
Autor/ica 1.10.2019. u 09:38