Godinu dana od rušenja aviona MH17 iznad Ukrajine: Tko je ispalio fatalnu raketu?

tačno.net
Autor/ica 17.7.2015. u 09:19

Godinu dana od rušenja aviona MH17 iznad Ukrajine: Tko je ispalio fatalnu raketu?

TOČNO je godinu dana prošlo otkad je avion MH17 Malaysia Airlinesa na ruti od Amsterdama do Kuala Lumpura srušen iznad Ukrajine. Živote je tada izgubilo 283 putnika, među kojima 80 djece, i 15 članova posade.

Avion tipa Boeing 777-200ER, istog modela kao i let Malaysia Airlinesa koji je misteriozno nestao u oceanu nešto ranije, srušen je raketom u blizini Donjecka u Ukrajini, na teritoriju pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajinci optužuju Ruse, Rusi Ukrajince

Tko je i kako srušio avion, do danas ostaje misterija. Ukrajinci za rušenje putničkog aviona optužuju Ruse, Rusi tvrde da su raketu ispalili Ukrajinci, te šire priču o tome kako je cilj ukrajinske vojske zapravo bio srušiti avion Vladimira Putina, ali su napravili grešku.

U zapadnim nacijama prevladava stav da je avion srušen ruskim raketnim sustavom, kojeg su kontrolirali proruski separatisti u Ukrajini. Američki obavještajci nakon provođenja istrage zaključili su kako se s priličnim uvjerenjem može tvrditi da je avion srušen od strane raketnog sustava SA-11, te da je raketa ispaljena iz istočne Ukrajine, s teritorija kojeg kontroliraju ruske snage.

Američke obavještajne službe vjeruju da ruski pobunjenici nisu imali namjeru srušiti civilni zrakoplov, već su ga zamijenili za neki drugi avion, te kasnije pokušali prikriti svoju grešku. Navodno postoji i audio snimka na kojoj proruski pobunjenici u razgovoru priznaju da su oni srušili avion.

Finalno izvješće istražitelja do kraja godine

Među dokazima koji idu u prilog ovoj teoriji su i satelitske snimke postrojenja u ruskom gradu Rostovu, u kojem su se obučavali ukrajinski separatisti. Ove snimke objavio je američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt.

No, sve ovo je i dalje na razini špekulacije. Službena istraga o razlozima pada aviona i dalje je u tijeku, a stručnjaci vjeruju da će istražitelji na osnovu tragova pronađenih u olupini aviona uspjeti utvrditi kako je točno srušen. U prvom izvješću nizozemskog tima koji istražuje pad aviona utvrđeno je da je avion u letu udarilo više objekata, koji su probušili rupe u trupu zrakoplova. Finalno izvješće trebalo bi biti objavljeno do kraja godine.

tačno.net
Autor/ica 17.7.2015. u 09:19