Francuska desnica sutra bira svojeg kandidata za predsjedničke izbore

tačno.net
Autor/ica 26.11.2016. u 10:13

Francuska desnica sutra bira svojeg kandidata za predsjedničke izbore

foto:FAH

BIVŠI francuski premijer Francois Fillon, koji zagovara “radikalni” program za Francusku, favorit je u drugom krugu predizbora na francuskoj desnici koji se održava u nedjelju i nada se da će to biti i na predsjedničkim izborima 2017. , dok će “socijalni liberal” Alain Juppe najvjerojatnije ispasti iz utrke.

S obzirom na to da je francuska ljevica nepopularna i podijeljena, pobjednik predizbora, ako je suditi po anketama, ima sve izglede da u svibnju bude izabran za predsjednika države jer će mu glavna suparnica biti krajnja desničarka Marine Le Pen.

“Predizbori u nedjelju, što svi dobro znaju, zapravo su prvi krug predsjedničkih izbora”, rekao je u petak bivši premijer Alain Juppe, predstavljajući se kao “socijalni liberal” u odnosu na “hiper-liberalnog” Fillona.

U zadnjoj televizijskoj debati dominirao je opseg reformi koje zagovaraju. Fillon, koji nudi program u stilu Margaret Thatcher, optužio je u četvrtak navečer svojeg suparnika da “ne želi doista promijeniti stvari”.

Ispitivanje javnog mnijenja nakon emisije pokazalo je da je Fillon bio uvjerljiviji za 57 posto gledatelja, dok je Juppea podržalo njih 41 posto. Zadnje ankete najavljuju Fillonu pobjedu sa 65 posto glasova.

Ulozi su veliki

Koliko je ulog na ovim izborima velik, pokazao je velik odziv birača u prvom krugu prošle nedjelje. Glasovalo je čak 4,3 milijuna birača na gotovo 10.000 biračkih mjesta.

Dugo smatran autsajderom, Fillon (62) je sve iznenadio osvojivši više od 44 posto glasova sa svojim izrazito liberalnim gospodarskim programom.

Juppe (71) je bio drugi sa samo 28 posto glasova premda je po anketama dugo bio smatran favoritom.

Najveće iznenađenje bilo je ispadanje iz utrke bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja (61).

Kako bi preokrenuo situaciju u svoju korist, Juppe je u zadnjih tjedan dana krenuo u protunapad.

Francois Fillon je “ultraliberal” čiji program “nije vjerodostojan”, dapače čak je “brutalan”, ustvrdio je Juppe, govoreći o obećanju svojeg suparnika da će za pet godina ukinuti pola milijuna radnih mjesta u javnoj upravi.

“Istina je da je moj program radikalniji, možda teži”, priznao je i sam Fillon u četvrtak navečer.

Previše je naklonjen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, optužio je također Juppe, kritizirajući ga i kao “tradicionalista” jer je rezerviran prema pobačaju s obzirom na to da je katolik, a podržavaju ga i protivnici istospolnih brakova te čak jedna krajnje desna stranka.

“Srednjovjekovni konzervativac”

Odbijajući da ga se “karikira kao srednjovjekovnog konzervativca”, Fillon je odgovorio da se “ne želi ispričavati zbog toga što vjeruje u vrijednosti” i smatra da je žrtva “uskogrudnog mikrokozmosa” koji misli da sve zna.

Alain Juppe je u četvrtak istaknuo da je i on sam bio predmet “apsolutno sramotne kampanje”. Neki portali i društvene mreže zovu ga “Ali” Juppe i “veliki muftija Bordeauxa”.

Zagovornik “sretnog identiteta”, koji doživljava kao “plod društva povjerenja”, “otvorenog prema drugima i svijetu”, on ne želi pokleknuti pred “strahom” od islama.

Dok je njegov suparnik u četvrtak kazao da se protivi viziji “multikulturalne” Francuske, Juppe ističe da je “identitet Francuske prije svega raznolikost” podrijetla, boja kože i religija.

Situacija u stranci između dva kruga izbora je jako napeta. “Natjecanje da, podjele ne”, apelirao je privremeni predsjednik Republikanaca Laurent Wauquiez.

Te rasprave odražavaju se i na ljevicu. Procjenjuje se da je gotovo 15 posto birača u prvom krugu bilo s ljevice, motivirani većinom željom da eliminiraju omraženog Nicolasa Sarkozyja. Kada im to uspije, neki su namjeravali na tome stati, no proboj Francoisa Fillona, kojeg smatraju ultraliberalnim reakcionarom, ponovno ih je jednim dijelom mobilizirao.

Kakav god bio rezultat izbora, dat će poticaj socijalistima, koji svoje predizbore planiraju organizirati u siječnju i pozivaju kandidate da se izjasne do 15. prosinca.

Nepopularni predsjednik Francois Hollande još nije rekao namjerava li se natjecati za drugi mandat, no izgleda da s odobravanjem gleda na očekivanu pobjedu Francoisa Fillona, čiji je program “crvena krpa” za birače ljevice, kažu njegovi bliski suradnici.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 26.11.2016. u 10:13