Kina zbog novog virusa proširila izolaciju na oko 33 miliona ljudi

tačno.net
Autor/ica 24.1.2020. u 09:25

Kina zbog novog virusa proširila izolaciju na oko 33 miliona ljudi

foto: EPA-EFE

Kina je danas proširila vanredne mere izolacije na oko 33 miliona ljudi, u pokušaju da spreči širenje novog smrtonosnog virusa od kojeg je umrlo 26 osoba, a obolele stotine.

Blokada ulaza i izlaza do sada je uvedena u najmanje deset gradova u centralnom delu zemlje, u Vuhanu, gde se virus pojavio, i u devet susednih gradova, među kojima su Huangang, Čibi, Sinđijang, Sijantao. Svi pripadaju provinciji Hubej, središtu zaraze.

Vlasti Kine danas su u Vuhanu počele izgradnju bolnice za tretman pacijenata zaraženih novih virusom, a u njoj će biti 1.000 kreveta. Završetak izgradnje najavljen je za 3. februar.

Blokada i izolacija gradova počela je juče u Vuhanu, gde su obično prepune ulice, tržni centri i restorani bili zastrašujuće tihi. Nošenje maski na javnim mestima je obavezno.

Blokada ostalih sedam gradova uvedena je danas, a mere predostrožnosti preduzimaju se širom zemlje.

U glavnom gradu Pekingu otkazani su svi događaji koji bi privukli veći broj ljudi.

Broj obolelih od novog koronavirusa porastao je na 830, saopštila je danas državna komisija.

Većina obolelih je ili živela u Vuhanu ili je imala neku vezu s tim gradom.

Slučajevi zaraze zabeleženi su i van Kine – u Hongkongu, Makau, Tajvanu, Tajlandu, Singapuru, Vijetnamu, SAD, Japanu i Južnoj Koreji, ali većinu tih ljudi čine oni koji ili potiču iz Vuhana ili su nedavno bili u tom gradu.

Danas su potvrđeni i prvi smrtni slučajevi izvan Vuhana. Jedan 80-godišnji muškarac umro je u severnoj provinciji Hebej posle povratka iz Vuhana, dok je provincija Hejlogđijang na severoistoku zemlje saopštila da je jedna osoba umrla, ne navodeći detalje.

Ovonedeljno širenje virusa usledilo je u vreme kada milioni Kineza putuju zbog dočeka kineske nove godine koja počinje u subotu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 24.1.2020. u 09:25