Evropski komesar: Preko 6.000 Evropljana se bori na strani džihadista

tačno.net
Autor/ica 13.4.2015. u 11:39

Evropski komesar: Preko 6.000 Evropljana se bori na strani džihadista

Broj Evropljana koji se bore u Siriji na strani džihadista je verovatno veći od 6.000, izjavila je danas evropski komesar za pravosuđe Vera Jurova.

“Procenjujemo da je iz čitave Evrope u Siriju otišlo 5.000 do 6.000 pojedinaca”, rekla je Jurova u intervjuu za francuski list “Figaro”, dodajući da je stvarni broj verovatno mnogo veći, ali se ne može utvrditi zbog problema u ulaženju u trag stranim borcima koji učestvuju u konfliktima, prenela je agencija AFP.

“Posle terorističkih napada u Parizu i Kopenhagenu odlučili smo da ne treba da dopustimo sebi da nas vodi strah”, rekla je Jurova govoreći o dva napada islamista u francuskoj prestonici u januaru ove godine, kao i pucnjavi u kulturnom centru u glavnom gradu Danske, koja se odigrala nedugo potom.

Fokusiranje na one koji pokušavaju da otputuju za Siriju da bi se priključili džihadistima ili na one koji se vraćaju iz tog konflikta predstavlja “zakasnelu intervenciju”, istakla je Jurova.

Evropska komesarka je navela da EU umesto toga želi da unapredi prevenciju kao sredstvo smanjenja stalnog odliva evropskih državljana, što podrazumeva i istraživanje različitih razloga, osim verskih, zbog kojih se ljudi priključuju džihadističkim grupama.

RSE

tačno.net
Autor/ica 13.4.2015. u 11:39