Evropska komisija razmatra plan za smanjenje potražnje za strujom

RSE
Autor/ica 2.9.2022. u 09:19

Evropska komisija razmatra plan za smanjenje potražnje za strujom

Foto: Europa.eu

Evropska komisija preporučuje planove za smanjenje potražnje za električnom energijom kako bi se uhvatili u koštac s rastućim cijenama energije, u dokumentu za u koji je agencija dpa imala uvid.

Inspirisani ranijim naporima da se koordinira smanjenje potražnje za gasom, prvi nacrt hitnih mjera ima za cilj “smanjenje ukupne potrošnje, kao i potrošnje tokom ključnih sati u danu”.

Evropska unija se bori sa porastom cijena energije u posljednjih šest mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu jer su veleprodajne cijene plina porasle, što je rezultiralo skupljom strujom.

Cijene električne energije na evropskom tržištu određuje najskuplji energent potreban u proizvodnji – trenutno plinske elektrane.

Daljnje mjere koje se razmatraju uključuju ograničavanje ukupne prodajne cijene struje proizvedene iz jeftinijih izvora od plina kao što su vjetar, solarna energija, nuklearna energija ili ugalj.

Energetske kompanije koje prekorače ovu granicu mogle bi onda finansirati olakšice za javnost slične porezu na višak dobiti, kaže se u nacrtu.

O prvom nacrtu hitnih mjera trebalo bi da se raspravlja na sastanku ministara energetike EU sljedećeg petka u Briselu.

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije, tada bi mogla dati konkretnije prijedloge o cijenama energije u svom govoru o stanju Unije 14. septembra.

RSE

RSE
Autor/ica 2.9.2022. u 09:19