Afganistan: 124 osobe poginule, a 86 ranjeno u operacijama protiv talibana

tačno.net
Autor/ica 24.9.2013. u 08:11

Afganistan: 124 osobe poginule, a 86 ranjeno u operacijama protiv talibana

Afganistanska vojska i savezničke snage očistile 117 sela koja su kontrolirali talibani

MEZAR-I SERIF (AA) – Glasnogovornik policije u afganistanskoj regiji Baglan Ahmed, Javid Besaret, saopćio je da je 90 talibana i 34 pripadnika vojske poginulo u opsežnim operacijama afganistanskih snaga sigurnosti potpomognutim savezničkim snagama protiv militantnih grupa talibana u toj južnoj regiji Afganistana, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Policija navodi da su afganistanske snage sigurnosti izvele 69 operacija u 117 sela regije Baglan. Također ističe da je u operacijama čišćenja sela ranjeno 30 militanata i 56 pripadnika snaga sigurnosti.

Operacije su izvedene zbog toga što su talibani sprečavali lokalno stanovništvo da se registrira za glasanje na izborima. Neovisna izborna komisija te regije saopćila je da će svi mještani uskoro dobiti pravo glasa.

Riječ je o operacijama koje su intenzivirane u periodu kako se približavaju predsjednički izbori u Afganistanu. U ovim operacijama je od početka godine ubijeno na stotine militanata i očišćena mnoga mjesta u kojima su oni imali kontrolu.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 24.9.2013. u 08:11