EU: Štititi slobodu izražavanja i sigurnost novinara

tačno.net
Autor/ica 2.11.2018. u 09:22

EU: Štititi slobodu izražavanja i sigurnost novinara

Evropska unija ukazuje da su sve zemlje, bilo da su unutar Unije ili izvan nje, dužne štititi slobodu izražavanja i sigurnost novinara, navodi se u saopćenju koje je danas objavila visoka predstavnica EU Federica Mogherini povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra.

U saopćenju se navodi da nema demokracija bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija, i da novinari i mediji širom svijeta pozivaju na odgovornost države, dužnosnike, korporacije i društvo za njihova djela.

“Međutim suviše mnogo njih suočeni su prijetnjama i napadima samo zato što rade svoj posao dok počinioci takvih napada često ostaju nekažnjeni”, navodi se u saopćenju.

Ukazuje se da ubojstva istraživačkih novinara Daphne Caruana Galiziai Jana Kucijaka u zemljama EU pokazuju da ni jedna oblast na svijetu nije imuna na ovo. Također se traži od Saudijske Arabije da provede “detaljnu, vjerodostojnu i transparentnu” istragu u ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu.

EU navodi da u mnogo zemalja postoji zabrinjavajuća tendencija da se erodira i smanji prostor za slobodno novinarstvo, često tako što se neselektivno dovodi u pitanje vjerodostojnost medija da bi se njihov rad diskreditirao i oslabio.

“Novinarima je potrebno okruženje gdje mogu da rade sigurno, bez straha od uznemiravanja, političkih pritisaka, cenzure ili progona”, navodi se u saopćenju.

RSE

tačno.net
Autor/ica 2.11.2018. u 09:22