EU pozvala Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji

N1
Autor/ica 29.8.2020. u 09:50

EU pozvala Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji

Foto: AFP

Šef evropske diplomatije Josep Borrell pozvao je Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji i da “poštuje demokratsko pravo” naroda u toj zemlji.

“Ako Rusija poštuje nezavisnost i suverenitet jedne nacije, ona mora da poštuje želje i demokratski izbor bjeloruskog naroda”, rekao je Borel novinarima pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno izjavio da je spreman da uputi svoje snage u susjednu Belorusiju ako se u toj zemlji pogorša situacija.

Borel je podsjetio da je od ruskih zvaničnika u nekoliko navrata čuo da ono što se dešava u Belorusiji predstavlja unutrašnje pitanje te zemlje i da ne želi strano uplitanje.

“Nadam se da to važi i za samu Rusiju”, rekao je visoki zvaničnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost novinarima poslije sastanka šefova diplomatije EU u Berlinu.

Putin je u četvrtak izrazio spremnost da uputi snage u Belorusiju ako se pogorša situacija sa protestima građana koji osporovaju predsjedničke izbore održane 9. avgusta.

Upitan o sankcijama EU protiv Minska, Borel je rekao da se trenutno na crnom spisku nalazi oko 20 osoba i da će još osoba biti dodato na tu listu narednih dana.

Među njima će biti visoki zvaničnici Bjelorusije. Borel nije odgovorio na pitanje da li je na spisku predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se tri nedjelje suočava sa do sada neviđenim talasom protesta u zemlji.

ba.n1info.com

N1
Autor/ica 29.8.2020. u 09:50