Ekvador: Nismo znali za bilo kakav zahtjev za izručenje Assangea

tačno.net
Autor/ica 12.4.2019. u 09:09

Ekvador: Nismo znali za bilo kakav zahtjev za izručenje Assangea

Foto: EPA

Ekvador nije bio upoznat sa bilo kakvim zahtevom za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea pre nego što mu je ukinuo azil u ambasadi te zemlje u Velikoj Britaniji, izjavio je ministar spoljnih poslova Ekvadora Jose Valencia Amores.

“U vreme kada je doneta odluka o ukidanju azila postojao je samo slučaj u Velikoj Britaniji za kršenje uslovne slobode”, rekao je Valencia u obraćanju pred ekvadorskim Parlamentom u Kvitu, preneo je Reuters.

Ekvador je prethodno saopštio da je Assangeu ukinuo sedmogodišnji azil u ambasadi, kao i državljanstvo Ekvadora, zato što su se Asange i WikiLeaks mešali u poslove te zemlje.

SAD mora Velikoj Britaniji da uputi zahtev za izručenje Assangea do 12. juna, izjavio je Michael Snow, britanski sudija zadužen za slučaj osnivača WikiLeaksa.

Assange se pojavio pred sudom u Vestminsteru pošto je izveden iz ambasade Ekvadora i uhapšen zbog kršenja uslova za kauciju pre skoro sedam godina, kada je naloženo njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Američki tužioci su saopštili da su protiv Assangea podigli optužnicu prema kojoj se tereti da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Chelsea Manning, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine.

Osnivač WikiLeaksa optužuje se da je pomogao Manning da provali lozinku, uz pomoć koje je uspela da pristupi podacima u kompjuterima Pentagona.

AJB

tačno.net
Autor/ica 12.4.2019. u 09:09