Erdogan podržava ulazak Kosova u NATO

tačno.net
Autor/ica 2.3.2022. u 09:43

Erdogan podržava ulazak Kosova u NATO

Irina Yakovleva/TASS Photo via Newscom Photo: Irina Yakovleva/NEWSCOM

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak u Ankari, poslije sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, kako njegova država podržava i da će se zalagati za ulazak Kosova u Sjevernoatlansku alijansu.

„Turska kao važna zemlja NATO-a ne vidi ništa loše u članstvu Kosova u NATO-u. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo proces članstva u NATO. Preduzeli smo korake. Kao što što smo uradili u slučaju priznanja, tako ćemo učiniti za proces članstva Kosova u NATO“, rekao je on, prenosi Beta.

Erdogan je na konferenciji za novinare rekao kako je Turska druga zemlja, poslije Sjedinjenih Američkih Država, koja je priznala nezavisnost Kosova, te kako je mnogo doprinijela tom procesu i da i dalje lobira da osigura što veće priznanje Kosova.

„Na isti način, naši susreti i kontakti nastavljaju donositi nova priznanja od zemalja koje to nisu učinile. Vjosa Osmani mi je na sastanku koji smo imali dala imena nekoliko zemalja kako bi osigurali nova priznanja Kosova i želimo imati nova priznanja“, rekao je Erdogan.

Osmani je rekla da je Kosovo zainteresovano da nastavi dobre odnose sa Turskom i pohvalila Erdoganovu ulogu u podršci Kosovu i pomoć Turske u sticanju novih priznanja.

„Kosovo treba ući u NATO, gdje Turska ima važnu ulogu i zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na njegovom radu u tom pravcu. Turska može mnogo uraditi u okviru NATO-a podržavajući Kosovo“, rekla je ona.

Osmani je kazala kako su za dobre odnose dvije države značajnu ulogu imali Albanci u Turskoj i turska zajednica na Kosovu i da je Turska među saveznicima koji nikada nisu napustili Kosovo.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom predsjednica Kosova je istakla da samo međusobno priznanje garantira mir i stabilnost u regiji, ali da Srbija opstruira proces dijaloga.

(Agencije)

tačno.net
Autor/ica 2.3.2022. u 09:43